Āfrikas cūku mēris atklāts vēl vienai mežacūkai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir saņēmis vienas atrastās beigtās mežacūkas laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Mežacūka tika atrasta Dagdas novada Ķepovas pagasta pierobežas teritorijā.

Līdz ar to patlaban ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 18 mežacūkām un četrām mājas cūkām.

PVD līdz šodienai ir pārbaudījis visas mājas Robežnieku, Asūnes, Dagdas, Svariņu, Skaistas, Konstantinovas, Kalniešu, Indras, Bērziņu pagastā. Šodien tiks apmeklētas arī visas mājas Andrupenes pagastā.

Kopumā PVD inspektori no 26.jūnija ir apmeklējuši 3485 mājas, no kurām 525 tiek turētas cūkas. Kopējais cūku skaits - 2 089. Pārbaužu laikā 297 gadījumos inspektori konstatēja pārkāpumus cūku pārvietošanā, nereģistrētus dzīvniekus un novietnes. Noņemti 1 373 mājas cūku asins paraugi laboratoriskai izmeklēšanai.

Laboratoriskās pārbaudes tiek veiktas arī nomedītajām mežacūkām. Pēc ĀCM vīrusa apstiprināšanas mežacūkām no 26.jūnija līdz 10.jūlijam no nomedītajām mežacūkām laboratoriski pārbaudītas 296 mežacūkas.

Līdz ĀCM uzliesmojumam 26.jūnijā saistībā ar citu kaiti - klasisko cūku mēri - visā Latvijā bija pārbaudītas 1107 nomedītās mežacūkas.

No 9.jūlija PVD darbojas «karstais telefons» 20260400, pa kuru, sazvanot veterināros inspektorus, var saņemt atbildi vai skaidrojumu par apkarošanas un profilakses pasākumiem ĀCM ārkārtējās situācijas teritorijā.

Jau ziņots, ka bīstamā slimība Latvijā tika konstatēta 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju trim mežacūkām konstatēja ĀCM. Tāpat vīrusa klātbūtne tika apstiprināta trim mājas cūkām piemājas saimniecībā Krāslavas novadā sešu kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Slimības uzraudzības zona tika noteikta plašā teritorijā, kas atbilst platībai, kura jau kopš 2012.gada noteikta kā klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, un tai jau šobrīd ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi attiecībā uz dzīvām cūkām un cūkgaļu. Teritorijā nedrīkst ne ievest, ne izvest cūkgaļu vai dzīvas cūkas, notiek arī transportlīdzekļu dezinfekcija un pastiprinātas kravas pārbaudes.

Inficētajā teritorijā iekļauti šādi Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu - un divi Alūksnes novada pagasti - Pededze un Liepna.

ĀCM Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, tikmēr kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu