Četru dienu laikā dažādos reģionos konstatē 22 cūku mēra gadījumus mežacūkām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šonedēļ laikā no 13. līdz 16.jūlijam konstatējuši 22 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku vidū, informēja PVD pārstāvji.

Četri saslimšanas gadījumi konstatēti Ciblas novada Pušmucovas pagastā, trīs - Burtnieku novada Rencēnu pagastā, pa diviem gadījumiem konstatēts Madonas novada Mārcienas pagastā un Mazsalacas novada Mazsalacas pagastā, bet pa vienam gadījumam - Salacgrīvas novada Ainažu pagastā, Aglonas novada Šķeltovas pagastā, Vārkavas novada Upmalas pagastā, Daugavpils novada Vecsalienas, Ambeļu un Višķu pagastā, Madonas novada Barkavas, Kalsnavas un Mārcienas pagastā, Limbažu novada Viļķenes pagastā un Preiļu novada Pelēču pagastā.

Līdz ar to mežacūkām ĀCM šogad konstatēts 379 dzīvniekiem 28 novadu 71 pagastā. Kopš kaites uzliesmojuma kopumā konstatētas 596 slimas mežacūkas.

Savukārt piemājas saimniecībās slimība šovasar konstatēta Daugavpils novada Dubnas pagastā 18 cūkām, kā arī piecām cūkām Ciblas novada Ciblas pagastā.

Jau rakstīts, ka pēc pārtraukuma ĀCM saslimšana mājas cūkām tika konstatēta 16.jūnijā Daugavpils novada Dubnas pagastā. Pirms tam pēdējais konstatētais ĀCM gadījums bija 2014.gada 17.septembrī. Visi slimie dzīvnieki iznīcināti, savukārt kopš ĀCM uzliesmojuma mājas cūkām kopumā iznīcinātas 587 cūkas.

Kā ziņots, lai palīdzētu nozarei uzturēt ražošanu sarežģītajā situācijā saistībā ar ĀCM izplatību, jau līdz šā gada beigām cūkkopji valsts atbalstā varētu saņemt kopumā apmēram piecus miljonus eiro.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu