Dūklavs: ĀCM uzliesmojums Dubnā ir rupjš biodrošības noteikumu pārkāpums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums Daugavpils novada Dubnas pagastā ir rupjš biodrošības noteikumu pārkāpums, uzskata Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Telekanālā LNT viņš skaidroja, ka zaļbarības sapļaušana un ienešana no lauka kūtī ir būtisks pārkāpums un katram jāzina, ka to darīt ir kategoriski aizliegts.

Viņš atgādināja, ka jau pērn tika dota informācija lauksaimniekiem par biodrošības pašakumiem un tika stāstīts, ka arī graudus nedrīkst izbarot lopiem, ja tie nav termiski apstrādāti.

Kā ziņots, konstatēts šogad pirmais ĀCM saslimšanas gadījums mājas cūkām - slimība uzliesmojusi Dubnas pagasta saimniecībā, savukārt inficēšanās cēlonis ir svaigi pļautas zāles izbarošana.

Visas 18 mājas cūkas, kurām konstatēts ĀCM, ir iznīcinātas, savukārt dzīvnieku atliekas sadedzinātas īpašajā iekārtā Lauceses pagastā.

Ap skarto novietni trīs kilometru rādiusā noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona. Šajās teritorijās pastiprināti kontrolē mājas un mežacūku veselības stāvokli. Karantīnas zonās pastiprināti kontrolēs arī dzīvnieku transportlīdzekļu kustību.

Kā ziņots, mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi tika konstatēts pērn 17.septembrī. Līdz tam tika atklātas inficētas 72 cūkas trīs novadu desmit saimniecībās, bet kopumā slimības dēļ nācās iznīcināt 564 mājas cūkas.

Savukārt mežacūkām ĀCM šogad konstatēts 217 dzīvniekiem 14 novadu 32 pagastos. Tikmēr kopš kaites uzliesmojuma kopumā saslimušas 434 mežacūkas.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijas teritorijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu