Ja sieviete vēlas palikt stāvoklī, ginekologi iesaka izmantot ovulācijas testus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažas sievietes labi zina, kas ir ovulācija, vairākas pat izmanto ovulācijas aprēķinus, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības, citas otrādi – cenšas «noķert» savu olšūnu, lai iestātos sen gaidītā grūtniecība. Mēs, sievietes, izmantojam milzums dažādu metožu, lai noskaidrotu, kad notiks nākamā ovulācija, bet mums veicas ne tik bieži, cik mēs vēlētos.

Par to, ko mēs darām pareizi un ko – ne gluži, stāsta Veselības centru apvienības poliklīnikas «Pulss 5» pieredzējusī ginekoloģe Aida Čaligava.

– Sakiet, lūdzu, cik ilgi parasti dzīvo olšūna?

– Katrai sievietei individuāli. Ir sievietes, kam olšūna dzīvo dažas stundas, ir tādas, kam dažas dienas.

– No kā tas ir atkarīgs? No ārējiem apstākļiem, vai arī tā ir organisma īpašība?

– Olšūnas dzīves ilgums nav atkarīgs no ārējiem apstākļiem, tikai no ģenētikas. Tā ir gan laba, gan slikta ziņa: no vienas puses, situāciju nevar uzlabot, piemēram, ar pareizu uzturu, sportošanu vai vitamīniem, bet, no otras puses, nevar arī pasliktināt, piemēram, ar lielu stresu, depresiju vai neveselīgu uzturu.

– Kā var aprēķināt, kad notiks nākamā ovulācija?

– Parasti ovulācija notiek 14 dienu pirms menstruācijas, bet tas ir tikai aptuveni. Ir speciāli ovulācijas testi, ar kuriem var noteikt ovulācijas sākumu. Tos var iegādāties aptiekās. Šie testi ir domāti tieši izmantošanai grūtniecības plānošanas laikā.

– Cik droši ir ovulācijas testi, ko pārdod aptiekās un veikalos? Vai uz tiem var paļauties?

– Kā uz izsargāšanās līdzekļiem nē, bet tām sievietēm, kuras plāno grūtniecību, es ieteiktu izmantot ovulācijas testus, jo tie ir diezgan precīzi.

– Internetā ir milzums dažādu tiešsaistes kalkulatoru, kuri it kā var aprēķināt, kad notiks nākamā ovulācija. Vai tie tiešām strādā?

– Tie ir ļoti aptuveni, jo tur tiek pieņemts, ka ovulācija notiek 14. dienā pirms menstruācijas un tam tā ir jābūt, bet sievietes nav roboti, cikli dažreiz atšķiras, līdz ar to tiešsaistes kalkulatori ir ļoti aptuveni. Parasti tomēr rēķina plus mīnus trīs dienas, tātad no 11. līdz 17. dienai pirms menstruācijas, tāpēc kā izsargāšanās līdzeklis 14. dienas aprēķins vispār neder.

Ja mēs runājam par kontracepciju, tad šo kalendāro metodi vispār nevar lietot. Ginekologi parasti saka tā: «Ja sieviete izmanto kalendāro metodi un nepaliek stāvoklī, tas nozīmē, ka viņa vispār nepaliek stāvoklī, jo tā nav metode, ar kuru izsargāties.»

– Cik ilgas ir tā dēvētās «bīstamās dienas», kad ir liela apaugļošanās varbūtība?

– Parasti par bīstamām var uzskatīt no 11. līdz 17. dienai pirms menstruācijas. Bet mēdz gadīties, ka ovulācija notiek uzreiz pēc menstruācijas, piemēram, 5. dienā, un var notikt tieši pirms menstruācijas. Visādi brīnumi notiek, tāpēc kāda pilnīgi droša aprēķina nav. Teorētiski ovulācija notiek cikla vidū, bet dažreiz tā nez kāpēc notiek ļoti agri vai vēlu.

Ir bijuši gadījumi, kad sieviete paliek stāvoklī vienā ciklā, notiek menstruācija, un viņa paliek stāvoklī atkal, tātad viņai piedzimst divi dažāda vecuma bērniņi. Visādi paradoksi mēdz gadīties! Tas, protams, ir viens gadījums uz vairākiem miljoniem, bet tādi gadījumi ir aprakstīti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu