Zoodārzā dzimušos lūšu mazuļus sauks Jēkabs, Pērle un Ambera

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Rīgas Zooloģiskajā dārzā pavasarī dzimušos lūsēnus sauks Jēkabs, Pērle un Ambera, vārdu došanas svētkos pastāstīja Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.

Jēkabpilieši tradicionāli ieguvuši tiesības izvēlēties vārdus zoodārza lūšiem, dižkaķus dažādi atbalstot. Salcevičs pastāstīja, ka kopumā iedzīvotājiem bijuši vismaz 20 vārdu varianti, vakar vakarā izvēlēti trīs gala varianti starp septiņiem astoņiem vārdiem. Starp variantiem bijuši arī tādi varianti kā Leo, Tors un Lilija.

Turpinājumā Salcevičš kopā ar Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētāju Rolandu Grēziņu pagatavoja lūsēniem īpašu vārdiņdienas torti. Par tortes sastāvdaļām - gaļu, paipalu olām un zaļumiem - gādāja Salcevičš.

Kā ziņots, 2015.gada 2.aprīļa rītā lūšu saimē pasaulē ieradās trīs veselīgi dižkaķēni. Tas bija patīkams pārsteigums gan zooloģiskā dārza darbiniekiem, gan apmeklētājiem un lūšu aizbildnei - Jēkabpils pilsētai. Šobrīd mazuļi ir apvēlušies, nosvērti un nomērīti, kā arī noskaidrots dzimums - tie ir gatavi iegūt arī savus personiskos vārdus.

Lūšu pāris Kamēlija un Rubīns zoodārzā mīt no 2011.gada, apdzīvojot jauno un labiekārtoto aploku. 2014.gada 18.marta rīts atnesa ziņu par pirmdzimto, kuram tika dots stiprs un skanīgs vārds - Hercogs - par godu Jēkabpils pilsētas dibinātajam hercogam Jēkabam. Kā stāstīja zoodārza pārstāvji, šogad trīnīšu piedzimšana vēl jo vairāk paspilgtina ģimenes saticību. Māte Kamēlija esot ļoti rūpīga mamma un pirmajā dzīves mēnesī pie katrām mazākajām aizdomām slēpusi mazuļus no darbinieku un apmeklētāju ciešākiem acu skatieniem, ienesdama jaundzimušos guļammigā. Šobrīd 2,5 mēnešus vecie lūsēni rītus un vakarus pavada, aktīvi rotaļājoties, bet dienas vidū, saritinājušies pie Kamēlijas sāniem, labprāt ļaujas veselīgam snaudienam un mammas asās mēles masāžai, novērojuši zoodārza darbinieki.

Ziemeļu lūsis ir iekļauts apdraudēto dzīvnieku sarakstā. Rīgas Zooloģiskais dārzs jau vairāk nekā 20 gadus piedalās lūšu vairošanas un nebrīves populācijas menedžmenta programmā (ESB - Eiropas ciltsgrāmata). Pēdējo desmit gadu laikā 14 zoodārza filiālē «Cīruļi» dzimušie lūsēni nosūtīti uz citiem zoodārziem un Polijas Pasaules Dabas fonda vadītajam šīs sugas reintrodukcijas projektam Polijā.

Šobrīd Rīgas Zooloģiskajā dārzā mīt divas lūšu ģimenes - pa vienai Rīgā un filiālē «Cīruļos». Kopš 2013.gada novembra Zooloģiskā dārza lūšu ģimenes draugi, atbalstītāji un aizbildņi ir lūšu rezidence - Jēkabpils pilsēta.

Lūšu vēsturiskais areāls kādreiz aizņēmis plašu Eiropas daļu, bet cilvēku darbības rezultātā 20.gadsimta vidū dzīvnieki gandrīz pilnībā izzuda. Eirāzijas lūsis iekļauts Vašingtonas konvencijas (CITES) 2.pielikumā kā suga, kuras pastāvēšana var kļūt apdraudēta, ja netiks stingri kontrolēta šo dzīvnieku starptautiskā tirdzniecība. Eirāzijas lūsis iekļauts arī Bernes konvencijas 3.pielikumā. Eirāzijas lūšu nebrīves populācijas dati tiek reģistrēti Eiropas ciltsgrāmatā (ESB).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu