Gulbju ģimenes sāk izrādīt savus mazuļus. Speciālists iesaka netuvoties putniem

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rubins.me

Latvijas ūdenstilpēs parādās pirmie gulbju mazuļi. Gulbju pētnieks Ruslans Matrozis sarunā ar TVNET aicināja gulbjus nebarot, kā arī netuvoties gulbju ģimenēm pārāk strauji un bravūrīgi.

Matrozis stāstīja, ka šajās dienās Latvijas ūdenstilpēs parādās gulbēni no pirmajiem perējumiem. Turpmākajās nedēļās līdz pat Jāņiem ūdenī parādīsies arvien vairāk mazo gulbīšu.

Cilvēkiem nevajadzētu aiztikt gulbju ģimenes mazuļu pirmajās dzīves nedēļās.

Vajadzētu ļaut mazuļiem pašiem iemācīties atrast barību un izdzīvot. Sākumā gulbju mazuļi ir tik mazi, ka tie var kļūt par barību kādai lielākai līdakai vai nomirt citu apstākļu dēļ.

Labāk lai putni iemācās atrast pārtiku dabā

Sākumā gulbju mazuļus nevajadzētu arī barot. Ja nu tomēr cilvēki vēlas gulbjus barot, labāk viņiem dot parastu baltmaizi, kam ir salīdzinoši maz sastāvdaļu un nav pievienotas dažādas papildu vielas.

Gulbjiem nevajadzētu dot saldumus, lai viņi nepierastu pie cukurotajiem gardumiem. Interesanti, ka bieži vien putni nemaz neēd cilvēku iemestos čipsus un cepumus.

Kopumā gulbjus labāk piebarot tikai vēlā rudenī, ziemā vai agrā pavasarī. Citā laikā labāk ļaut putniem pašiem atrast barību. Dabiska barība nodrošinās putnus ar visām nepieciešamajām vielām.

Nevajag līst putniem virsū!

Tāpat jāatceras, ka gulbju ģimenēm, kurās aug jaunie putnēni, nevajadzētu tuvoties strauji un bravūrīgi, jo gulbji aizstāv savus mazuļus.

Šāda tuvošanās var beigties ar cilvēka ievainojumiem un pat nāvi. Konfliktos ar gulbjiem, kuri aizstāv savus mazuļus, iepriekš Latvijā bojā gājuši vairāki cilvēki.

Jāatceras, ka gulbji ir smagākie lidojošie putni Eiropā.

Gulbju sitiens var būt tik spēcīgs, ka var pārlauzt cilvēka kaulus.

Parasti ūdenī gulbji jūtas drošāki nekā cilvēki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu