Skip to footer
Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Baltvīnā cepta vista (3)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Kā man patīk cepeškrāsnī gatavot ēdienu! Ar nelielu laika ieguldījumu var iegūt patiesi gardas vakariņas vai pusdienas visai ģimenei. Šajā reizē kārta vistai. Veselai vistai.

Reizēs, kad esmu cepusi veselu vistu, vienmēr ir neliels satraukums, vai tā būs gana sulīga, it īpaši filejas daļa, jo, kā zināms, tai ir tieksme ātri izcepties, un, ja to pārcep, tad tā kļūst sausa un negaršīga.

Konkrēti šādā veidā vistu cepu pirmo reizi, un jāteic - izdevās ar pirmo reizi un es biju sajūsmā, jo vista bija ļoti sulīga un garda. No tā mazumiņa, kas palika pāri, nākamajā dienā uztaisīju gardus dārzeņu un vistas gaļas salātus.

Nepieciešams

  • 1 vesela vista (apmēram 2 kg)
  • 1 citrons
  • 4-5 svaiga timiāna zariņi
  • 50 g mīksta sviesta
  • 170 ml sausā baltvīna
  • 2 lauru lapas
  • 1 tējk. olīveļļas
  • sāls, svaigi malti pipari

Noskalo vistu, nosusina. Paņem pāris timiāna zariņus un pabāž zem vistas ādas. Lauru lapas un 2 timiāna zariņus pilda vistas vēderā. Tad ņem mīkstu sviestu un vairākās vietās pabāž zem vistas ādas. Kamēr gatavojat vistu, ieslēdziet cepeškrāsni un uzkarsējiet to līdz 200 grādu temperatūrai.

Citronu pārgriež uz pusēm. Vienu pusi citrona sulas spiežot pārslaka pāri vistai. Izspiesto citronu ieliek vistas vēderā. Vistu pārslaka ar eļļu (eļļa palīdzēs pielipt garšvielām), no visām pusēm pārkaisa ar sāli un pipariem un kārtīgi ierīvē visu.

Ja vēlas (bet nav obligāti), citronam uz smalkas rīves norīvē miziņu (apmēram 1/2 vai 1 tējk.) un kopā ar sāli un pipariem to ierīvē vistā. Tad vistu liek cepamtraukā. Traukā ielej baltvīnu, ieliek timiāna zariņu un šķēlītēs sagrieztu otru citrona pusi (pāris šķēlītes ievieto vistai zem spārniem jeb padusēs).

Tagad cepšana. Vistu liek uz viena sāna un cep sakarsētā cepeškrāsnī 20 min., tad izņem ārā un uzmanīgi pagriež uz otriem sāniem, cep vēl 20 min. Tad ņem ārā vēlreiz, samazina cepšanās temperatūru līdz 180 grādiem un pagriež ar krūtiņu uz augšu, un cep 20 minūtes vai kamēr vista ir gatava un kļūst zeltaini brūna.

Vistas gatavību var pārbaudīt, ar nazi iegriežot stilbu un ķermeni. Ja gaļa vēl ir sārta un tek sārta sula, tad pacep vēl, kamēr gatava - gaļa nav sārta (es cepu vēl apmēram 10-15 minūtes). Galvenais nepārcept, tad gaļa būs sausa. Tāpēc šajā etapā vistu vajag pieskatīt, jo, kā zināms, katrai cepeškrāsnij ir savas cepšanas īpatnības :)

Vistu izņem no krāsns un pārklāj ar foliju, un ļauj atpūsties 10 minūtes. Izveidojušos sulu no cepeša var izmantot kā mērci. Labu apetīti!

* Receptei iedvesmojos no žurnāla «Fabulous Food».

Komentāri (3)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu