Latvijā uzskaita baltā stārķa ligzdas (3)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/steve slater

Lai 7.Starptautiskā baltā stārķa ligzdu uzskaite sniegtu pilnīgāku informāciju par šo putnu populāciju Latvijā, ikviens ir aicināts par sev zināmajām stārķu ligzdām informāciju sniegt, aizpildot datus interneta vietnē «Dabasdati.lv/baltiestarki».

Informācija par stārķu ligzdu vietām un ligzdošanas sekmēm ļaus pētniekiem iegūt noderīgu informāciju par pārmaiņām stārķu populācijā ilgākā laika periodā un izteikt prognozes par to turpmāko stāvokli.

Baltā stārķa ligzdu uzskaiti organizē Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) sadarbībā ar «Latvenergo», Latvijas vides aizsardzības fondu, portālu «Draugiem.lv», Latvijas Unoversitātes Bioloģijas institūtu, Valsts Izglītības satura centru un portālu «Dabasdati.lv».

Šā gada mērķis ir ne tikai ievākt informāciju par baltā stārķa ligzdām, bet arī iesaistīt šajā procesā pēc iespējas lielāku sabiedrības daļu. Kopš 20.gadsimta '90.gadiem savus mazuļus Latvijā ik gadu izaudzē ap 10 000 pāru balto stārķu.

Uzņēmuma speciālistu un biedrības ornitologu mērķis ir veicināt sabiedrības informēšanu un skaidrot tās iespējamo līdzdalību balto stārķu populācijas saglabāšanā, piemēram, veidojot mākslīgās ligzdu pamatnes un izvietojot tās savu viensētu tuvumā uzceltos balstos, jumta korēs vai uz kokiem.

Latvijā pēdējos gados baltie stārķi savas ligzdas visvairāk būvējuši uz elektrolīniju balstiem. Pērn uz «Sadales tīkla» balstiem reģistrēta 7831 ligzda. Austrumu reģionā – 1285, Centrālajā – 598, Dienvidu – 1481, Rietumu – 1652, Ziemeļaustrumu – 1395 un Ziemeļu – saskaitīta 1420 stārķu ligzdas. Vairāku gadu uzskaitē noskaidrots, ka uz elektropārvades līniju balstiem savas ligzdas vij 72% no baltā stārķa populācijas Latvijā.

Kopumā vērtējot daudzu gadu garumā reģistrētos balto stārķu uzskaites datus, var secināt, ka šo putnu skaits Latvijā ir sasniedzis savu maksimālo līmeni un nav paredzams tā būtisks pieaugums.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu