Novērotajiem melnajiem stārķiem izšķīlies pirmais mazulis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Dabas fonds

Ar tiešsaistes kameru aprīkotajā melnā stārķa ligzdā ir izšķīlies stārķu mazulis. Pazīmes, ka gaidāma šķilšanās, tika novērotas jau vakar, kad stārķu māte nepārtraukti piecēlās kājās ar knābi apčubināja olas, bet stārķu tēvs ik pa laikam pienesa jaunas sūnas, ar ko tika papildināts ligzdas klājums.

Šorīt ligzdā jau redzams pirmais mazulis.

Ornitologi iepriekš lēsa, ka pirmajai no četrām olām vajadzētu izšķilties ap 9.maiju. Tomēr pirms pāris nedēļām ligzdā paviesojās jūras ērgļu tēviņš, kas divas no olām nometa zemē. Līdz ar to nebija skaidrs, kuras ir sabojātās olas un kad varētu izšķilties pirmais mazulis.

Jau ziņots, ka šopavasar ir sākta arī tiešraide no melno stārķu ligzdas, kas atrodas Zemgalē, pie nelielas upītes augošā vecā ozolā. Pagājušajā gadā tajā mītošais putnu pāris izaudzināja divus melno stārķu mazuļus. Ja putni netiek traucēti, viņi vienā un tajā pašā vietā var ligzdot ļoti ilgi, norāda ornitologi. Ligzda ornitologiem ir zināma kopš 2013.gada.

Putnu pāris ligzdā ieradās marta beigās un līdz šim nodarbojās ar ligzdas atjaunošanu, veidojot ligzdas vainagu no sūnām, kas šai putnu sugai ir ļoti raksturīgi.

Eiropā melnie stārķi ir reti sastopama un īpaši aizsargājama suga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu