Daugavas baseinā šogad ielaidīs 600 000 lašu mazuļu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šajā nedēļā Daugavā pie Mangaļsalas sākusies lašu mazuļu ielaišana, un šogad tiks ielaisti vismaz 600 000 viengadīgu lašu un taimiņu mazuļu, kas izaudzēti «Bior» Tomes un Doles zivjaudzētavās, informēja AS «Latvenergo».

Lašu un taimiņu mazuļus ar speciālu transportu nogādā izlaišanai paredzētajā vietā. Ņemot vērā ievērojamo lašu un taimiņu skaitu, tos transportē apmēram divu nedēļu laikā.

Šis ir pirmais posms, un izlaišana turpināsies, jo katru gadu Daugavas baseina ūdenstilpēs kopumā tiek ielaisti 6 300 000 dažādu sugu zivju mazuļu un kāpuru. 2015.gada pavasarī un vasaras sākumā tiks izlaisti līdaku un nēģu kāpuri, jūnijā sīgas, jūlijā vienvasaras laši, augustā un septembrī zandarti un vimbas.

Katru gadu zinātniski pamatotā sugu sastāvā un skaitliskā apjomā Daugavā un tās baseina ūdenstilpēs notiek zivju mazuļu un kāpuru izlaišana. Zivju resursu pavairošanu Daugavā un tās baseina ūdenstilpēs atbilstoši normatīvajiem aktiem veic «Bior», pamatojoties uz «Latvenergo» saimnieciskās darbības rezultātā zivju resursiem nodarīto zaudējumu ekspertīzi un sniedzot slēdzienu par to, kādi kompensācijas pasākumi ir veicami, lai nodrošinātu zivju resursu daudzveidību. Savukārt Valsts vides dienests, pamatojoties uz minēto ekspertīzi, pieņem lēmumu par kompensācijas apmēru un veidu.

«Latvenergo» ikgadējā kompensācijas summa zivju resursu atjaunošanas programmā ir vairāk nekā viens miljons eiro.

2015.gada pavasarī «Latvenergo» sadarbībā ar biedrību «Mēs zivīm» piekto gadu izvietos 400 mākslīgo zivju nārsta ligzdu Daugavā pie Kaibalas un Ikšķiles. Sadarbība ar biedrību, veicinot zivju dabisko nārstu, ir «Latvenergo» papildus atbalstīta iniciatīva zivju resursu atjaunošanas programmas laikā. Mākslīgo nārsta ligzdu izvietošana ūdenskrātuvē ir nozīmīgs pasākums, kas veicina zivju resursu aizsardzību un pavairošanu Daugavā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu