Rīgas cirks turpinās sadarbību ar kritizēto dresētāju (9)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lai gan publiski izskanējusi kritika par ziloņu dresētāju Larsu Holšeru, Rīgas cirks tomēr turpinās sadarbību ar viņu, apliecināja cirka direktore Lolita Lipinska.

Organizācijas «Dzīvnieku brīvība» publiski izsūtīto vēstuli, kurā Holšeram tiek pārmesta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, Lipinska nodēvēja par aplamu faktu interpretēšanu.

«Dzīvnieku brīvība» bija publiskojusi informāciju, norādot, ka Holšeram ir sena pārkāpumu vēsture un ka viņš ir sitis ziloņus gan dresūras, gan uzstāšanās laikā. Paziņojumam bija pievienots vietnē «Youtube» ievietots video, kurā redzams, kā kāds vīrietis sit dzīvnieku.

Lipinska paskaidroja, ka video tiešām ir redzama cietsirdīga apiešanās ar ziloni, tomēr kameru fiksētais pāridarītājs neesot bijis Holšers. Vainīgais izrādījies kāds palīgstrādnieks, kurš pēc notikušā atklāšanas nekavējoties atlaists no darba.

«Holšers nav patriekts ne no viena cirka,» uzsvēra Lipinska, piebilstot, ka «starptautiskajā cirka vidē ir pieejama informācija par visiem dresētājiem. Ja kāds rīkojas pretrunā ar dzīvnieku labturības noteikumiem, pārkāpj starptautiskās konvencijas par dzīvnieku tiesībām, tas ātri kļūst zināms, un ar šadu cilvēku neviens nevēlas sadarboties».

Lipinska atzina, ka dresūras un uzstāšanās laikā Holšers izmantojot āķi, bet tas atbilstot starptautiskajām normām – rīks esot sertificēts un tā lietošana nav pārkāpums, turklāt tas neesot ass.

«Līdzīgi kā, jājot ar zirgu, tiek izmantota pātaga, jo ar roku taču viņu nepliķēs, strādajot ar ziloņiem, lieto ķeksi – tas kalpo kā rokas pagarinājums,» teica Lipinska.

Viņa arī pauda noželu par lielā sabiedrības daļā valdošo uzskatu, ka nežēlīga izturēšanās pret dzīvniekiem ir neatņemama cirka dzīves sastāvdaļa. Tie esot pagājušā gadsimta sākumā tapušās literatūras radīti stereotipi. Jau daudzus gadu desmitus dresētāji strādājot ar pārliecību, ka dzīvnieki ir humānas būtnes, un pret tām arī attiecīgi izturas.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu