Caur kamerām sekos arī notikumiem zivjērgļa un vistu vanaga ligzdā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Latvijas Dabas fonds un portāls «Dabasdati.lv» uzstādījis vēl divas interneta tiešraides kameras, ar kuru palīdzību var sekot līdzi notikumiem ligzdās un tuvāk iepazīt zivjērgļu un vistu vanagu dzīvi ligzdošanas un mazuļu audzēšanas sezonā, pavēstīja fonda sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Salna.

Zivjērgļa ligzda atrodas Vidzemē, zivjērgļu ligzdošanas teritorijā, kas ir zināma kopš 2011.gada. 21.aprīlī ligzdā iedēta pirmā ola, tuvākajās dienās var sagaidīt vēl vienu līdz divas olas. Perēšana zivjērgļiem ilgst 37–41 dienu, lidotspēju jaunie putni iegūst nepilnu divu mēnešu vecumā, bet pilnībā patstāvīgi tie kļūst vēl vienu līdz divus mēnešus vēlāk.

Tiešraides kameras pie zivjērgļu ligzdām tiek nodrošinātas jau ceturto gadu: 2012. un 2013.gadā kamera bija uzstādīta pie ligzdas Skrundas apkārtnē, bet 2014.gadā – pie Viesītes.

Savukārt vistu vanagu pāra ligzda atrodas Rīgas teritorijā. Tā ir atrasta 2013.gadā, kad ligzdā izauga trīs jaunie putni, bet gadu vēlāk tajā tika izaudzināti četri mazuļi. Kamera pie vistu vanaga ligzdas uzstādīta marta nogalē, taču tehnisku iemeslu dēļ aprīļa sākumā divas nedēļas nebija pieejama. Šajā laikā ligzdā tika iedētas olas, un tagad var sekot līdzi perēšanai. Jaunajiem putniem ligzdā vajadzētu izšķilties aptuveni maija vidū – olas tiek perētas 35–38 dienas. Jaunie putni lidotspēju sasniedz aptuveni 40 dienu vecumā.

Vistu vanagu ligzdošanu Latvijā ar tiešraides kameru starpniecību iespējams vērot pirmo reizi.

Interneta kameru tiešraide skatāma «dabasdati.lv/lv/kameras2015».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu