Rīgas Zoo neatbalsta publisku dzīvnieku nonāvēšanu un izbarošanu (7)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Virkni jautājumu raisījuši notikumi Kopenhāgenas zoodārzā, kur publiski tika nonāvēta žirafe, bet šonedēļ - arī lauvu ģimene. Arī Rīgas Zoodārzā bijuši gadījumi, kad nācies nogalināt dzīvniekus, taču tam bijuši citi iemesli.

Arī Rīgas zoodārzā pirms pāris nedēļām nogalināja lauvu vārdā Remis.

Atšķirībā no Kopenhāgenas mazuļiem Remis bija slims un vecs,

nāve viņu atbrīvoja no ciešanām.

Rīgas zoodārzā Kopenhāgenas kolēģu lēmumu komentē nelabprāt, sakot, ka arī ārsts par ārstu parasti nerunā. Neapšaubot Dānijas kolēģu profesionalitāti, Rīgas zoodārza vadītājs norāda, ka dzīvnieku kopšanas aizkulises nav domātas plašai publikai. Taču cilvēki var būt droši, ka eitanāzijas notiek iespējami labvēlīgāk zoo iemītniekiem.

«Tas ir noticis, notiks un notiek zoodārzos un arī mūsu, bet tas ir tāds ļoti, ļoti grūts jautājums, kas tiek izlemts. Viņš tiek nevis 7 reizes nomērīts, bet 70 reizes mērīts un domāts, kad tas jādara,» skaidro Rīgas Zoodārza valdes priekšsēdētājs Rolands Grieziņš.

Neatbalsta žirafes publisko nāvi

Rīgas zoodārza vadība neatbalsta publisku dzīvnieku nonāvēšanu un izbarošanu, piemēram, lauvām, kā tas notika Kopenhāgenā, kur žirafes izbaroja plēsējiem.

Rīgas zoodārza kolekcijas vadītāja norāda, ka Rīgā ir četri žirafu puikas. Tas darīts apzināti, lai nebūtu pēcnācēju. Bet lauvas ir sterilizēti, savā veidā par to maksāts ar dzīvnieku izskatu, jo sterilizētiem lauvu puikām nav krēpju. Tāpēc katrs zoodārzs ir tiesīgs izlemt, kā rīkoties.
«Kopenhāgena izvēlējās lauvām radīt normālus apstākļus, kur ir vairākas mātītes, ir mazuļi, ir tēviņš, un viņi zināja noteikt uz priekšu, ka šos jaunos dzīvniekus nevarēs izvietot. Mēs savukārt ar lauvām izvēlējāmies situāciju, kad mums piedzima mazuļi, mēs zinājām, ka gribam saglabāt visas šīs lauvas šeit, un mēs jaunos dzīvniekus sterilizējām. Gan viens, gan otrs lēmums ir pamatots,» iemeslu mēģina saskatīt Guna Vītola – Rīgas zoodārza kolekcijas vadītāja.

Zoodārzu darbinieki norāda, ka viņi nevar balstīties tikai uz līdzjūtības emocijām. Rīgas zoodārzs piedalās pasaules dzīvnieku glābšanas programmās, kas paredz dzīvnieku vairošanu un pārvietošanu. Ja vien ir iespēja, tad dzīvniekus nenogalina, bet pārvieto uz citiem zoodārziem. Rīgas zoodārzā jaunu lauvu uzņemšanai nav vietas.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu