Skip to footer
Šodienas redaktors:
Helga Justīne Siksne
Iesūti ziņu!

Olu spēks: ceptu, vārītu un jēlu

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas dietologs Atis Tupiņš stāsta, cik veselīga ir vistas ola un kā pagatavota ir vislabākā cilvēka veselībai: cepta, vārīta vai jēla. Uzreiz atklājam, ka nedēļā drīkst apēst maksimums 14 vidēja izmēra olas.

Ceptas olas

«Ja mēs ar vārdu cepts saprotam ko piedegušu, tad vienmēr šo veselības ziņā jāievieto pēdējā vietā,» pauž ārsts.

Viņaprāt, šāds olu pagatavošanas veids ir vissliktākais. Tomēr, ja olu uzcep, to nepiededzinot un bez lāsītes tauku, tāda ola ir veselīga.

Ārsts atgādina, ka jebkādā piedegumā ir kancerogēnas vielas (izraisa vēzi jeb ļaundabīgus audzējus). Piedegumā ir ļoti daudz organismam nelabvēlīgu substanču, piebilst Tupiņš.

Vārītas olas

«Cieti vārītas olas ilgāk gremojas par mīksti vārītām. Tomēr no drošības viedokļa cieti vārītās ir drošākas, jo pastāv mazāka varbūtība saslimt ar salmonelozi,» pauž uztura speciālists.

Jēlas olas

«Teorija par olu ir šāda: jēls olas baltums traucē cilvēka organismā uzsūkties B grupas vitamīniem. Tomēr vai tad mēs lietojam jēlas olas tik lielos apmēros?» aizrāda dietologs.

Cilvēkus, kam ir kāre uz jēlu olu ēšanu, ārsts negrasās atrunāt: «Tikko paņemtas svaigas vistas olas no kūts ir veselīgas, un pastāv mazs risks ar kaut ko saslimt.»

Ja olas pēc vākšanas nav mazgātas vai jebkādi citādi berztas, 10 dienu laikā no to izdēšanas brīža var tās droši lietot uzturā svaigā veidā.

Kā izvairīties no salmonelozes?

Tupiņš atzīst, ka arī veikalos pirktās olas var lietot uzturā jēlas. Tomēr jāatceras, ka tās ir jau vismaz trīs dienas vecas.

«Ja jūsu ledusskapī jau vairākas nedēļas nostāvējušas olas ar mikroplaisiņām, diezin vai tās jāēd svaigā veidā,» uzsver uztura speciālists.

Izvairoties no šādu ieplaisājušu olu ēšanas svaigā veidā, cilvēks izvairās no saslimšanas ar salmonelozi.

Tupiņš piemin, ka olas cilvēki ēduši jau pirms tūkstošiem gadu.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu