Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis
Iesūti ziņu!

E-vielu špikeris: Kas īpaši jāzina saldummīļiem!

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsdienās svarīgi pārtikas produktus apskatīt ne tikai pēc skata, bet arī pēc to sastāva, kas atrodams uz iepakojuma. Nereti lielākajai daļai pievienotas kādas E vielas, kuru atšifrējumu zina reti kurš.

Šodien publicējam sarakstu ar e-vielām, ko visbiežāk var sastapt saldajos pārtikas produktos.

Svarīgi zināt: ja produktam pievienotas pārtikas piedevas, uz iepakojuma tas norādīts ar burtu E un attiecīgu kārtas ciparu.

Emulgatori, biezinātāji, saldinātāji un stabilizētāji (E400- E499)

Emulgatori - vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta daļu (piemēram, eļļas un ūdens) sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu.

Biezinātāji - vielas, kas palielina pārtikas produkta viskozitāti.

Stabilizētāji - vielas, kas notur nemainīgu pārtikas produkta fizikālo un ķīmisko stāvokli, spēj noturēt pārtikas produktā savstarpēji nesajaucamu vielu homogēnu izkliedi, kā arī stabilizē, saglabā vai intensificē pārtikas produkta krāsu.

Saldinātāji - cukuru nesaturošas pārtikas piedevas, kuras lieto, lai piešķirtu pārtikas produktam saldu garšu vai lieto kā galda saldinātājus. Tos drīkst saturēt produkti bez cukura.

Šajā E vielu sarakstā treknrakstā iezīmētas tās krāsvielas, kuras, pēc ārstu un uztura speciālistu domām, ir veselībai nekaitīgas, atsaucoties uz «lasipirmsed.lv».

E 400 Algīnskābe. Pievieno saldējumam, mīkstajiem sieriem.

E 401 Nātrija algināts. Pievieno sausajiem kūku maisījumiem.

E 402 Kālija algināts.

E 403 Amonija algināts.

E 404 Kalcija alginātsE 405 Propān-1,2-diola algināts. Pievieno salātu mērcēm, biezpienam, mājas sieram, biezpiena sieram

E 405 Propān-1,2-diola algināts. Pievieno salātu mērcēm, biezpienam, mājas sieram, biezpiena sieram

E 496 Agars. Pievieno saldējumam.

E 407 Karagināns. Pievieno ātri pagatavojamajiem želeju maisījumiem, piena kokteiļiem.

E 407 (a) Apstrādātas Eucheuma jūraszāles. Pielietojumu katīt E 407.

E 410 Baltās akācijas sveķi. Pievieno salātu krējumam.

E 412 Guāra sveķi. Pievieno sausajām zupām (paciņās), bezē, tomātu mērcēm.

E 413 Tragakans. Pievieno salātu mērcēm, kausētajam sieram.

E 414 Akācijas sveķi. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, atspirdzinošos dzērienos.

E 415 Ksantāna sveķi. Pievieno kāpostu salātiem, saldajām marinādēm, tomātu mērcēm.

E 416 Karaja sveķi. Pievieno mīkstajiem sieriem, mērcēm.

E 417 Tara sveķi.

E 418 Želena sveķi.

E 420 Sorbīts. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, Sorbīta sīrups izstrādājumiem bez cukura, džemiem, kuri domāti cukurslimniekiem.

E 421 Mannīts. Pievieno konditorejas izstrādājumiem bez cukura.

E 422 Glicerīns. Mitruma uzturētājs, šķīdinātājs. Pievieno kūku glazūrām, konditorejas izstrādājumiem.

E 425 «Konjac». Var būt sūkājamās konfektēs, džemā, majonēzē,zupā, gaļas mērcēs.

E 427 Kasijas sveķi. Biezinātājs. Izmanto mājdzīvnieku barībā, kā arī kā stabilizētāju saldētajos desertos.

E 431 Polioksietilēna stearāts (40).

E 432 Polioksietilēna sorbitāna monolaurāts (polisorbāts 20)

E 433 Polioksietilēna sorbitāna monooleāts (polisorbāts 80). Var būt saldētā ogu krēmā, majonēzē, šerbertā, marinētos dārzeņos, saldējumā un glazūrās.

E 434 Polioksietilēna sorbitāna monopalmitāts (polisorbāts 40). Var būt putukrējumā, konditorejas izstrādājumos, zupās un dzērienos.

E 435 Polioksietilāna sorbitāna. Pievieno konditorejas monostearāts izstrādājumiem (polisorbāts 60). Var atrasties kūku sausajos maisījumos, kūkās, glazūrā, dzērienu sausajos maisījumos un konditorejas izstrādājumos.

E 436 Polioksietilēna sorbitāna tristearāts (polisorbāts 65). Var būt saldētā olu krēmā, saldējumā, sausos kūku maisījumos, glazūrā un pildījumos.

E 440 Pektīni.

E 442 Amonija fosfatīdi. Pievieno kakao un šokolādes produktiem.

E 444 Saharozes acetāta izobutirāts.

E 445 Polofonija glicerīna esteri.

E 450 Difosfāti (I) Dinātrija difosfāts (II) Trinātrija difosfāts (III) Tetranātrija difosfāts (V) Tetrakālija difosfāts (VI) Dikalcija difosfāts (VII) Kalcija dihidrogēndifosfāts - sekvestranti, emulģējošie sāļi, stabilizētāji.

E 451 Trifosfāti.

E 452 Polifosfāti.

E 459 Beta-ciklodekstrīns.

E 460 Celulozes (I) Mikrokristāliskā celuloze (II) Celulozes pulveris

E 461 Metilceluloze. Pievieno brokastu sieriem

E 462 Etilceluloze.

E 463 Hidroksipropilceluloze.

E 464 Hidroksipropilmetilceluloze.

E 465 Etilmetilceluloze. Var atrasties augu taukos, putotos garnējumos, zema tauku satura krējums, saldējuma aizstājējos.

E 466 Karboksimetilceluloze, karboksimetilcelulozes nātrija sāls.

E 468 Šķērsšūtās karboksimetilcelulozes nātrija sāls. Var būt saldinātājos.

E 469 Fermentatīvi hidrolizēta karboksimetilceluloze.

E 470(a) Taukskābju nātrija, kālija. Pievieno kūku maisījumiem un kalcija sāļi.

E 470(b) Taukskābju magnija sāļi. Pievieno kūku maisījumiem.

E 471 Taukskābju mono un diglicerīdi. Pievieno saldētiem desertiem.

E 472(a) Taukskābju mono un diglicerīdu pienskābes esteri. Pievieno sausajiem uzpūteņa maisījumiem.

E 472(b) Taukskābju mono un diglicerīdu pienskābes esteridi. Pievieno desertu garnējumiem.

E 472 (c) Taukskābju mono un diglicerīdu citronskābes esteri. Izmanto zīdaiņu un bērnu pārtikā.

E 472 (d) Taukskābju mono un diglicerīdu vīnskābes esteri. Stabilizators. Izmanto augsta tauku satura maizē, ēdamajos taukos, putotajos taukos un gaļas produktos.

E 472 (e) Taukskabju mono un diglicerīdu diacetilvīnskābes esteri. Izmanto kraukšķīgās maizēs, cepumos, kafijas pieniņos, saldējumā un salātu mērcēs.

E 472 (f) Taukskābju mono un diglicerīdu jauktie etiķskābes un vīnskābes esteri. Pievieno maizei.

E 473 Taukskābju saharozes esteri.

E 474 Saharozes glicerīdi

E 475 Taukskābju poliglicerīna esteri. Pievieno kūkām un tortēm.

E 476 Poliglicerīna poliriciolāts. Pievieno šokolādes glazūrām, kūkās.

E 477 Taukskābju propān 1,2-diola esteri. Pievieno šķīstošajiem desertiem.

E 479 (b) Termiski oksidētas sojas eļļas iedarbības produkts ar taukskābju mono un diglicerīdiem.

E 481 Nātrija stearoil-2-laktāts. Pievieno maizei, kūkām un cepumiem.

E 482 Kalcija stearoil-2-laktilāts. Pievieno sausajām gaļas mērcēm (granulētajām).

E 483 Steariltartrāts. Var būt dažādās mīklās.

E 491 Sorbitāna monostearāts.

E 492 Sorbitāna tristearāts.

E 493 Sorbitāna monolaurāts.

E 494 Sorbitāna monooleāts.

E 495 Sorbitāna monopalmitāts. Pievieno kūku maisījumiem.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu