/nginx/o/2018/07/16/9715697t1hc00f.jpg)
Mūsdienās svarīgi pārtikas produktus apskatīt ne tikai pēc skata, bet arī pēc to sastāva, kas atrodams uz iepakojuma. Nereti lielākajai daļai pievienotas kādas E vielas, kuru atšifrējumu zina reti kurš.
Šodien publicējam sarakstu ar e-vielām, ko visbiežāk var sastapt saldajos pārtikas produktos.
Svarīgi zināt: ja produktam pievienotas pārtikas piedevas, uz iepakojuma tas norādīts ar burtu E un attiecīgu kārtas ciparu.
Emulgatori, biezinātāji, saldinātāji un stabilizētāji (E400- E499)
Emulgatori - vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta daļu (piemēram, eļļas un ūdens) sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu.
Biezinātāji - vielas, kas palielina pārtikas produkta viskozitāti.
Stabilizētāji - vielas, kas notur nemainīgu pārtikas produkta fizikālo un ķīmisko stāvokli, spēj noturēt pārtikas produktā savstarpēji nesajaucamu vielu homogēnu izkliedi, kā arī stabilizē, saglabā vai intensificē pārtikas produkta krāsu.
Saldinātāji - cukuru nesaturošas pārtikas piedevas, kuras lieto, lai piešķirtu pārtikas produktam saldu garšu vai lieto kā galda saldinātājus. Tos drīkst saturēt produkti bez cukura.
Šajā E vielu sarakstā treknrakstā iezīmētas tās krāsvielas, kuras, pēc ārstu un uztura speciālistu domām, ir veselībai nekaitīgas, atsaucoties uz «lasipirmsed.lv».
E 400 Algīnskābe. Pievieno saldējumam, mīkstajiem sieriem.
E 401 Nātrija algināts. Pievieno sausajiem kūku maisījumiem.
E 402 Kālija algināts.
E 403 Amonija algināts.
E 404 Kalcija alginātsE 405 Propān-1,2-diola algināts. Pievieno salātu mērcēm, biezpienam, mājas sieram, biezpiena sieram
E 405 Propān-1,2-diola algināts. Pievieno salātu mērcēm, biezpienam, mājas sieram, biezpiena sieram
E 496 Agars. Pievieno saldējumam.
E 407 Karagināns. Pievieno ātri pagatavojamajiem želeju maisījumiem, piena kokteiļiem.
E 407 (a) Apstrādātas Eucheuma jūraszāles. Pielietojumu katīt E 407.
E 410 Baltās akācijas sveķi. Pievieno salātu krējumam.
E 412 Guāra sveķi. Pievieno sausajām zupām (paciņās), bezē, tomātu mērcēm.
E 413 Tragakans. Pievieno salātu mērcēm, kausētajam sieram.
E 414 Akācijas sveķi. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, atspirdzinošos dzērienos.
E 415 Ksantāna sveķi. Pievieno kāpostu salātiem, saldajām marinādēm, tomātu mērcēm.
E 416 Karaja sveķi. Pievieno mīkstajiem sieriem, mērcēm.
E 417 Tara sveķi.
E 418 Želena sveķi.
E 420 Sorbīts. Pievieno konditorejas izstrādājumiem, Sorbīta sīrups izstrādājumiem bez cukura, džemiem, kuri domāti cukurslimniekiem.
E 421 Mannīts. Pievieno konditorejas izstrādājumiem bez cukura.
E 422 Glicerīns. Mitruma uzturētājs, šķīdinātājs. Pievieno kūku glazūrām, konditorejas izstrādājumiem.
E 425 «Konjac». Var būt sūkājamās konfektēs, džemā, majonēzē,zupā, gaļas mērcēs.
E 427 Kasijas sveķi. Biezinātājs. Izmanto mājdzīvnieku barībā, kā arī kā stabilizētāju saldētajos desertos.
E 431 Polioksietilēna stearāts (40).
E 432 Polioksietilēna sorbitāna monolaurāts (polisorbāts 20)
E 433 Polioksietilēna sorbitāna monooleāts (polisorbāts 80). Var būt saldētā ogu krēmā, majonēzē, šerbertā, marinētos dārzeņos, saldējumā un glazūrās.
E 434 Polioksietilēna sorbitāna monopalmitāts (polisorbāts 40). Var būt putukrējumā, konditorejas izstrādājumos, zupās un dzērienos.
E 435 Polioksietilāna sorbitāna. Pievieno konditorejas monostearāts izstrādājumiem (polisorbāts 60). Var atrasties kūku sausajos maisījumos, kūkās, glazūrā, dzērienu sausajos maisījumos un konditorejas izstrādājumos.
E 436 Polioksietilēna sorbitāna tristearāts (polisorbāts 65). Var būt saldētā olu krēmā, saldējumā, sausos kūku maisījumos, glazūrā un pildījumos.
E 440 Pektīni.
E 442 Amonija fosfatīdi. Pievieno kakao un šokolādes produktiem.
E 444 Saharozes acetāta izobutirāts.
E 445 Polofonija glicerīna esteri.
E 450 Difosfāti (I) Dinātrija difosfāts (II) Trinātrija difosfāts (III) Tetranātrija difosfāts (V) Tetrakālija difosfāts (VI) Dikalcija difosfāts (VII) Kalcija dihidrogēndifosfāts - sekvestranti, emulģējošie sāļi, stabilizētāji.
E 451 Trifosfāti.
E 452 Polifosfāti.
E 459 Beta-ciklodekstrīns.
E 460 Celulozes (I) Mikrokristāliskā celuloze (II) Celulozes pulveris
E 461 Metilceluloze. Pievieno brokastu sieriem
E 462 Etilceluloze.
E 463 Hidroksipropilceluloze.
E 464 Hidroksipropilmetilceluloze.
E 465 Etilmetilceluloze. Var atrasties augu taukos, putotos garnējumos, zema tauku satura krējums, saldējuma aizstājējos.
E 466 Karboksimetilceluloze, karboksimetilcelulozes nātrija sāls.
E 468 Šķērsšūtās karboksimetilcelulozes nātrija sāls. Var būt saldinātājos.
E 469 Fermentatīvi hidrolizēta karboksimetilceluloze.
E 470(a) Taukskābju nātrija, kālija. Pievieno kūku maisījumiem un kalcija sāļi.
E 470(b) Taukskābju magnija sāļi. Pievieno kūku maisījumiem.
E 471 Taukskābju mono un diglicerīdi. Pievieno saldētiem desertiem.
E 472(a) Taukskābju mono un diglicerīdu pienskābes esteri. Pievieno sausajiem uzpūteņa maisījumiem.
E 472(b) Taukskābju mono un diglicerīdu pienskābes esteridi. Pievieno desertu garnējumiem.
E 472 (c) Taukskābju mono un diglicerīdu citronskābes esteri. Izmanto zīdaiņu un bērnu pārtikā.
E 472 (d) Taukskābju mono un diglicerīdu vīnskābes esteri. Stabilizators. Izmanto augsta tauku satura maizē, ēdamajos taukos, putotajos taukos un gaļas produktos.
E 472 (e) Taukskabju mono un diglicerīdu diacetilvīnskābes esteri. Izmanto kraukšķīgās maizēs, cepumos, kafijas pieniņos, saldējumā un salātu mērcēs.
E 472 (f) Taukskābju mono un diglicerīdu jauktie etiķskābes un vīnskābes esteri. Pievieno maizei.
E 473 Taukskābju saharozes esteri.
E 474 Saharozes glicerīdi
E 475 Taukskābju poliglicerīna esteri. Pievieno kūkām un tortēm.
E 476 Poliglicerīna poliriciolāts. Pievieno šokolādes glazūrām, kūkās.
E 477 Taukskābju propān 1,2-diola esteri. Pievieno šķīstošajiem desertiem.
E 479 (b) Termiski oksidētas sojas eļļas iedarbības produkts ar taukskābju mono un diglicerīdiem.
E 481 Nātrija stearoil-2-laktāts. Pievieno maizei, kūkām un cepumiem.
E 482 Kalcija stearoil-2-laktilāts. Pievieno sausajām gaļas mērcēm (granulētajām).
E 483 Steariltartrāts. Var būt dažādās mīklās.
E 491 Sorbitāna monostearāts.
E 492 Sorbitāna tristearāts.
E 493 Sorbitāna monolaurāts.
E 494 Sorbitāna monooleāts.
E 495 Sorbitāna monopalmitāts. Pievieno kūku maisījumiem.