Latvijā sāk atgriezties gājputni (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Neierasti siltā februāra dēļ Latvijā sākuši atgriezties gājputni, informēja Latvijas Dabas muzejā.

Iedzīvotāji ir pamanījuši un arī ornitologi apstiprina, ka no ziemošanas vietām Latvijā atgriezušies lauku cīruļi, dažādu sugu zosis, lauku baloži, ķīvītes un ziemeļu gulbji.

Portālā «www.latvijasputni.lv» publicētā informācija liecina, ka piektdien, 21.februārī, Nīcas pusē novērots mazais gulbis, kas ir agrākais pavasara migrantu novērojums. Vēl agrāk - 14. un 15. februārī - Saldus novadā un Tukuma apkārtnē novērotas dzērves.

Pagājušajā nedēļā dažādās vietās novērotas pelēkās zosis, taigas sējas zosis, baltpieres zosis, meža zosis, kā arī ziemeļu gulbis. Salaspils novadā novērots lielais dumpis, taču viens šīs sugas putns šajā apkaimē redzēts jau 7.februārī. Arī lauku cīrulis, ar ko parasti asociējas pavasara atnākšana, novērots vairākās vietās - 18.februārī vismaz 60 lauku cīruļu migrācija pamanīta Nīcas novadā, šīs sugas putni redzēti arī Vecpiebalgas pusē, Piņķu apkārtnē, Dobeles novadā, Jelgavas novadā un Gulbenes novadā.

Kalnciema apkārtnē redzēts dziedātājstrazds, bet pie Babītes ezera un Svētes lejteces laukos - meža balodis.

Joprojām Latvijā ir novērojami putni ziemotāji - pelēkie strazdi, dažādu sugu pīles un zīdastes.

Saistībā ar gājputnu atgriešanos Latvijas Dabas muzejs ir izsludinājis fotokonkursu «Mans putns 2014». Fotogrāfijas konkursā jāiesūta muzejam līdz 7.martam. Iesūtītos darbus vērtēs četrās vecuma grupās - bērni (līdz 14 gadiem), jaunieši (15 līdz 25 gadi), pieaugušie (26 līdz 50 gadi) un seniori (vecāki par 50 gadiem).

Uzvarētāju apbalvošana un konkursā iesniegto darbu izstādes atklāšana notiks 28.martā. Konkursa galvenā balva būs četras dāvanu kartes jūras ceļojumam Rīga-Stokholma-Rīga četrām personām.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu