Saeima noraida iedzīvotāju iniciatīvu aizliegt kažokzvēru audzēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Saeima šodien nolēma noraidīt pilsoņu iniciatīvu, kas paredzēja aizliegt kažokzvēru audzēšanu.

Iepriekš šādu lēmuma projektu atbalstīja arī parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Vienlaikus komisija pauda, ka būtu jāvēršas Zemkopības ministrijā (ZM), aicinot pievērst uzmanību kažokzvēru turēšanas apstākļiem, kā arī sekot normatīvo aktu ievērošanai kažokzvēru audzētavās. Tāpat paredzēts vērsties arī valdībā.

Lēmums noraidīt šo iniciatīvu pieņemts, pamatojoties uz ZM, Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, kā arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, Latvijas Veterinārārstu biedrības un Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas pārstāvju viedokļiem.

Kā ziņots, portālā «manabalss.lv» savākti vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu parakstu par sabiedrības iniciatīvu saistībā ar kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā. Sabiedrības iniciatīva «Par kažokzvēru aizsardzību» skaidri parāda, ka dzīvnieku aizsardzības jautājums Latvijas sabiedrībai ir svarīgs, uzskata organizācijas pārstāvji.

Tikmēr Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes locekle Sandra Vilciņa norādīja, ka neredz pamatu aizlieguma ieviešanai, jo fermās audzētās ūdeles un lapsas nav savvaļas dzīvnieki, tādēļ, apgalvojot pretējo, tiek radīts maldinošs priekšstats.

Zvēraudzētāji: Saeimas lēmums neaizliegt kažokādu biznesu ir likumsakarīgs

Saeimas lēmums noraidīt iedzīvotāju iniciatīvu aizliegt kažokzvēru audzēšanas biznesu ir likumsakarīgs lēmums pašreizējā ekonomiskajā situācijā, kad būtiski nodrošināt stabilas darba vietas Latvijas reģionos, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes locekle Sandra Vilciņa.

«Atzinīgi novērtējam Saeimas atbalstu nozarei, kurā reģionos strādā 14 ūdeļu un lapsu un 28 šinšillu fermas, nodrošinot vairāk nekā 500 darbavietas. Tās lielākoties ir reģionos un nereti ir vienīgā iespēja būt nodarbinātam un gūt ienākumus. Pašreizējā valsts ekonomiskajā situācijā šāds lēmums bija likumsakarīgs," sacīja Vilciņa.

Tāpat viņa norādīja, ka iepriekšējo gadu laikā nozarē vērojamas pozitīvas izaugsmes tendences. Eksporta apjoma kāpums iepriekšējā gada laikā audzis no 13,5 miljoniem līdz 30,7 miljoniem eiro, nodokļu iemaksas palielinājušās par 74%, bet nozares attīstībā pēdējo trīs gadu laikā investēti 32,3 miljoni eiro.

Arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs sacīja, ka Saeimas lēmums ir loģisks, jo brīvas izvēles apstākļos darbojas piedāvājuma un pieprasījuma princips, kas nevar aizliegt cilvēkiem iegādāties produktus, kuros izmantota kažokāda.

«Tā ir brīva izvēle, kā jebkurā nozarē, un, ja nav pieprasījuma pēc kāda produkta, attiecīgais sektors pats beidz pastāvēt. Taču likvidēt darbavietas, iznīcināt vietējos ražotājus, izslēgt no ražošanas ķēdes ievērojamus nodokļu maksātājus būtu absurds,» sacīja Treibergs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu