Šogad Āfrikas cūku mēris atklāts 11 mežacūkām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Šogad Āfrikas cūku mēris (ĀCM) konstatēts 11 mežacūkām, tostarp kaite reģistrēta trīs pagastos, kur iepriekš tās nav bijis - Krāslavas novada Kaplavas pagastā, Daugavpils novada Naujenes pagastā un Daugavpils novada Vaboles pagastā, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta jaunākie dati.

Līdz ar to līdz šim kopumā ĀCM konstatēts 228 mežacūkām 37 pagastos un 13 novados. Savukārt mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī.

Kā informēja PVD pārstāve Anna Joffe, Daugavpils novada Lauceses pagastā joprojām darbojas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārta jeb īpašā krematorija, kura tika iegādāta pērn augustā.

«Iekārta joprojām atrodas Laucesē un tiek darbināta. Vislielākais apjoms dzīvnieku blakusproduktu, tajā skaitā mājas un mežacūku līķu, sadedzināšanai bija vasaras periodā, šobrīd apjoms ir samazinājies.

Mēnesī vidēji tiek sadedzinātas 50-55 tonnas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu,»

sacīja Joffe.

Iekārtu, kas ražota Lielbritānijā un izmaksājusi 218 000 eiro, PVD iegādājās, lai nodrošinātu ĀCM izplatīšanas ierobežošanas pasākumu īstenošanu.

Līdz šim sadedzinātas vairāk nekā 220 tonnas atlieku, un gadījumā, ja ĀCM vai kāds cits dzīvnieku slimību vīruss uzliesmos kādā citā reģionā, tiks izvērtēta iespēja krematoriju pārvietot uz reģionu, kur tas varētu būt nepieciešams.

Kā ziņots, sākot ar šā gada 1.janvāri, vairs nav spēkā ārkārtas situācija, kas saistībā ar ĀCM uzliesmojumu 2014.gada jūlijā un septembrī tika noteikta vairāk nekā 40 Latvijas administratīvajās teritorijās.

Tomēr mēra skartajās zonās līdz pat 2018.gada 31.decembrim saskaņā ar Eiropas Savienības lēmumu noteikti cūku un to produktu pārvietošanas ierobežojumi.

Ārkārtējā situācija varētu tikt noteikta atkārtoti, ja ĀCM skartu jaunas administratīvās teritorijas.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijas teritorijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu