Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece
Iesūti ziņu!

Laša zupa ar kausēto sieru (12)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zivju zupa nav tas tipiskākais ēdiens, ko gatavoju. Taču vajag izmēģināt. Jo īpaši pēc tik garšīga apraksta, kā man izstāstīja šo recepti vēlā darbadienas vakarā, kad vēders rāvās čokurā un siekalas skrēja mutē, klausoties vien. Un patiesi – visnotaļ jauka zupa, ja vien garšo zivis. Un grūti iedomāties, kāpēc lai kāds, kam negaršo zivis, vārītu zivju zupu. Krāsaina, viegla (visādās nozīmēs) un sildoša.

Recepte

Buljonam
- laša galva
- sīpols
- burkāns
- pāris selerijas šķēles
- pāris lauru lapas
- daži piparu graudi
- šķipsna sāls
- aptuveni trīs litri ūdens

Pašai zupai
- 250 gramu laša filejas
- trīs nelieli burkāni
- neliela brokoļa galviņa (vai divas pavisam mazas)
- 200 grami kausētā siera
- sāls un pipari pēc garšas

Šajā receptē bija paredzēts izmantot laša spuru, bet nevienā no manis apskraidītajiem veikaliem to neatradu. Taču uz mani skatījās laša galva. Nezinādama, vai tas būs īsti pareizi, ņēmu to. Rezultāts rāda, ka šī nebija slikta doma.

  • Tātad vispirms jātiek pie zupas pamata – buljona. Katliņā ar aukstu ūdeni liek zivs galvu, sīpolu, dažas šķēles selerijas, burkānu, pāris lauru lapas, melno piparu graudus un drusku sāls. Vāra, kamēr parādās putas – tās pacietīgi smeļ nost, kamēr vairs nav. Uz vidējas uguns buljonu vāra aptuveni 40 minūtes.
  • Pa to laiku nomazgā brokoli un sadala pa ziedkopām.
  • Nomizo burkānus un sašķēlē.
  • Laša filejai nogriež ādu un sagriež nelielos gabaliņos.
  • Burkāni, brokoļi un laša fileja gaida brīdi, kad varēs mesties katlā.
  • Kad buljons gatavs, no tā izķeksē visu, kas tur peld, – zivs galvu, dārzeņus, lauru lapas, piparus. Zivs galvu apskrubina, lai tiktu vēl pie druskas «gaļas».
  • Buljonā ber burkānus, brokoļus un zivi.
  • Uzreiz arī pievieno kausēto sieru un sāli un piparus pēc garšas. Burkāni un brokoļi paspēs sasildīties, bet vēl būs dzīvīgi un drusku kraukšķīgi. Izmaisa un lej šķīvjos.
  • Kopā ar garšīgu sviestmaizi šī ir ļoti forša zupa. Mani pašu gan mazliet mulsina kausētais siers – ir garšīgi (kā jau viss ar sieru), taču pēc skata aizdomīgi līdzinās piena zupai, kas man no bērnības tā arī nav iegaršojusies.
Komentāri (12)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu