Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tieši ar «Olivjē salātiem» aizsākās mūsu tik iecienītā rasola vēsture. Šī versija ir diezgan līdzīga sākotnējai, bet salāti ir tik viegli un ar pašām labākajām sastāvdaļām.
Sastāvdaļas:
pīlei
- 2 pīles filejas
- 1 rozmarīna zariņš
- 2 ēd.k. olīveļļas cepšanai
- jūras sāls pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
salātiem
- 400 g romiešu salātu
- 200 g vēžu astīšu
- 120 g laša ikru
- 300 g nomizotu gurķu, ļoti maziņos kubiņos
- 16 paipalu oliņas
majonēzei:
- 4 paipalu oliņas
- 1/2 tējk. Dižonas sinepju
- 1 ķiploka daiva, izspiesta caur ķiplokspiedi
- 1 tējk. citrona sulas
- 75 ml neitrālas eļļas
- jūras sāls pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
- Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Pīles ādā iegriez 3 slīpus griezienus (bet skaties, lai neiegriez gaļā). Pannā sakarsē eļļu. Kad tā karsta, liec fileju ar ādu uz leju un cep, līdz tā kļūst zeltaina. Apgriez otrādi un cep, līdz otra puse arī kļūst zeltaina. Uzber sāli, piparus un uzliec rozmarīna zariņu. Liec pannu krāsni un cep 20 minūtes.
- Katliņā uzvāri ūdeni. Kad tas burbuļo, liec iekšā oliņas un vāri 2,5 minūtes. Tad uzreiz izcel ārā un liec ledusaukstā ūdenī. Kad pastāvējušas un atdzisušas, nomizo.
- Gatavo majonēzi. Bļodā liec olas, pievieno sinepes, ķiploku, sāli un piparus. Sajauc ar putojamo slotiņu (vislabāk ‒ ar rokas, bet vari izmantot arī mikseri). Aktīvi putojot bez apstājas, lēnā straumītē lej klāt eļļu. Pēc kāda laika liešanu pārtrauc, bet turpini kult un pārbaudi gatavību. Tad atkal lej klāt eļļu un kul, līdz iegūsti nepieciešamo majonēzes konsistenci (masai jābūt biezai). Beigās pievieno citrona sulu un iemaisi.
- Kad pīles filejas gatavas, izņem ārā un atstāj uz 5 minūtēm. Traukos liec salātlapas un kārto pa virsu gurķus. Sagriez gaļu šķēlēs un liec uz salātiem. Pēc tam uzliec ikrus, vēžu astītes, oliņas (pārgrieztas uz pusēm) un pārlej ar mērci. Uzber sāli, piparus un pasniedz.