Loskutovs lūdz Maizīti izvērtēt Kalvīša atrašanos interešu konfliktā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Aleksejs Loskutovs vērsies pie ģenerālprokurora Jāņa Maizīša ar lūgumu izvērtēt Ministru prezidenta Aigara Kalvīša rīcības atbilstību likuma «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» prasībām, portālu «Apollo» informēja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

KNAB vadītājs atgādina, ka, pildot KNAB priekšnieka pienākumus, izdevis administratīvo aktu, ar kuru atstāts negrozīts KNAB lēmums administratīvā pārkāpuma lietā, kurā konstatēts, ka Tautas partija pieļāvusi vairāku Politisko organizāciju finansēšanas likuma normu pārkāpumus — partija pārsniegusi likumā noteikto priekšvēlēšanu izdevumiem atļauto summu — 279 631,20 latus.

Loskutovs iesniegumā norāda, ka Kalvītis kā TP valdes priekšsēdētājs ir personiski ieinteresēts, lai TP netiktu sodīta par partiju finansēšanas likuma pārkāpumiem un lai attiecībā uz TP netiktu īstenots KNAB priekšnieka pienākums uzdot partijai 30 dienu laikā ieskaitīt valsts budžetā finanšu līdzekļus tajā apmērā, kas atbilst pārsniegtajam priekšvēlēšanu izdevumu apmēram.

TP šo lēmumu pārsūdzēja Administratīvā rajona tiesā, un tiesnesis pieņēma lēmumu par TP pieteikuma pieņemšanu un lietas ierosināšanu, līdz ar to KNAB ierosinātā administratīvā lieta nav pabeigta. Loskutovs uzsver, ka šīs lietas izskatīšana tiesā ir atkarīga arī no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja nostājas lietas izskatīšanā.

Loskutovs uzsver likumā noteikto aizliegumu jebkādā veidā ietekmēt citas valsts amatpersonas, kad tās izdod administratīvos aktus vai veic uzraudzības, kontroles, izziņas un sodīšanas funkcijas attiecībā uz jautājumiem, kuru izlemšana ietekmē vai var ietekmēt šīs amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses. KNAB vadītājs atgādina, ka Kalvītis ir valsts amatpersona, uz kuru attiecas šis aizliegums.

KNAB vadītājs uzsver, ka Kalvītis nav informējis Ministru kabinetu par personisko ieinteresētību kādas darbības veikšanā, kura ietilpst tās amata pienākumos — par administratīvo aktu izdošanu, uzraudzības, kontroles vai sodīšanas funkciju veikšanu attiecībā uz KNAB priekšnieku. Likums paredz, ka pēc šādas informācijas saņemšanas jāuzdod attiecīgās amatpersonas funkciju izpildi citai amatpersonai, taču Ministru kabinets to izdarīt nav uzdevis.

Atstādinot Loskutovu no amata pienākumu izpildes un rīkojoties interešu konflikta situācijā, Kalvītis esot radījis būtisku kaitējumu pārvaldības kārtībai un Loskutova ar likumu aizsargātām tiesībām un interesēm, liedzot viņam pildīt amata pienākumus, kā arī radot viņam materiālus zaudējumus.

Pamatojoties uz interešu konflikta situācijā izdotās Kalvīša rezolūcijas jau ar tās izdošanas dienu KNAB Finanšu nodaļa ir apturējusi Loskutova atalgojuma aprēķināšanu un tā izmaksu, radot Loskutovam mantisko zaudējumu, teikts iesniegumā.

Loskutovs vērš ģenerālprokurora uzmanību, ka par apzinātu neziņošanu par atrašanos interešu konflikta situācijā atbildība paredzēta Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.29 pantā un par valsts amatpersonas funkciju veikšanu interešu konflikta situācijā atbildība paredzēta šā kodeksa 166.30 pantā. Savukārt Krimināllikuma 325. panta pirmā daļa paredz kriminālsodu par valsts amatpersonai likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm.

24. septembrī Kalvītis nosūtīja Valsts kancelejas direktorei Guntai Veismanei vēstuli, kurā noradīts, ka Ministru prezidents ierosina disciplinārlietu par Loskutova rīcību, kā arī ir minēta Loskutova atstādināšana no amata pienākumu izpildes.

26. septembrī Kalvītis saskaņā ar savu 24. septembra vēstuli izdevis rīkojumu par disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju.

25. septembrī premjers vadīja Ministru kabineta sēdi, piedaloties Ministru kabineta rīkojuma sagatavošanā un izdošanā par komisijas izveidošanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka atbilstības ieņemamam amatam izvērtēšanai, kā arī parakstīja minētas sēdes protokolu.

16. oktobrī Kalvītis vadīja valdības sēdi, kur piedalījās Ministru kabineta protokollēmuma pieņemšanā par Loskutova neatbilstību ieņemamam amatam, balsoja par Loskutova neatbilstību ieņemamam amatam, kā arī parakstīja minētas sēdes protokolu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu