Kur smiltis un asinis mutuļo

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Kad pirmo reizi atgriezos no Spānijas, draugi un paziņas prasīja: «Nu, pastāsti, kādi ir spāņi?» Paraustīju plecus un atbildēju: «Tādi paši kā mēs — latvieši. Visādi cilvēki ir visās pasaules malās. Un visās pasaules malās visi mīl...»

Un tiešām — man ir gadījies sastapt diezgan temperamentīgu latvieti un samērā flegmatisku spāni. Tomēr, nenoliedzami, ir atšķirības ne tikai platuma grādos un klimatā, kur dzīvo viena un otra tauta. Savā ziņā kultūru un domāšanu ietekmē arī tas, bet tāpat nedrīkst aizmirst vēsturi, kas arī atstāj savu iespaidu.

Par to pašu Spāniju! Nu, piemēram, Spānijas dienvidos dzīvojošie andalūzieši, kuru dzīslās rit gan čigānu, gan arābu asinis, uzskata, ka tie tur, kas dzīvo ziemeļos (katalonieši un arī baski), ir baigie nūģi. Temperamentīgo un ekstraverto andalūziešu skatījumā ziemeļnieki ir noslēgti, neviesmīlīgi, nedraudzīgi un tamlīdzīgi, kamēr paši Eiropas vidienes kultūrai tuvāk domājošo basku un kataloniešu acīs ir... personas nerviosas. Iespējams, ka tā liktos arī mums, ja gadītos kļūt par lieciniekiem kādam andalūziešu strīdam, kur pilnā krāšņumā parādās gan žesti, gan valoda paaugstinātos toņos.

Katram sava vieta

Arī vīrieša un sievietes attiecības Spānijā gan sprēgā, gan dzirksteļo, gan viļņojas. Kā jau kārtīgā katoļu zemē nekas nenotiek bez baznīcas akcepta un līdzdalības. Tiesa, līdz mūsdienām sevi par praktizējošiem kristiešiem uzskata apmēram 1/5 daļa spāņu. Pārējiem baznīca ir arhaiska tradīcija, kas nez kāpēc jāievēro. Turklāt kopš 2005. gada arī Spānija ir viena no tām zemēm, kur oficiāli atļautas... viendzimuma laulības.

Tomēr ģimene ir svēta lieta. Un, lai cik skaisti būtu saukties par senjoritu, nesalīdzināmi lielāks gods pienākas senjorai. Senjoras sūtība un būtība ir būt par ama de casa (mājas saimniece). Līdz ar to — senjoritas jau no mazām dienām tiek mācītas un gatavotas šai misijai. Mājas kopšana, rokdarbi, ēst gatavošana, bērnu audzināšana. Viss pārējais — studijas, darbs, karjera — ir lietas, ko var darīt, bet... bez kurām var iztikt. Jo ģimenes nodrošināšana primāri ir vīrieša pienākums. Tiesa, mūsdienas ar globalizācijas efektu un pasauli pāršalcošajām feminisma idejām arī šajā jomā ir ieviesušas savas korekcijas.

Tā nu arī spāņu sieviete 21. gadsimtā lauž tradīcijas un dodas dzīvē (taisa karjeru, uztur ģimeni un pat iekabina vienam otram vīrietim arēnā, vēršu cīņās). Tā kā katolicisma ietekme šajā zemē ir gājusi mazumā un kristīgās vērtības ir apputējušas ar postmodernisma putekļiem, kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem (Spānija ir ES kopš 1986. gada) šķirto ģimeņu skaits aug, kā paši spāņi atzīst — katastrofāli.

...Divdesmit kopīgi nodzīvotajos gados viņš sievai bija sagādājis vienīgi tādas pašas nepatikšanas, kādas cieta arī pārējās šā kvartāla sievas. No tām trim pesetām, ko viņam vienu vai otru dienu izdevās nopelnīt, vienu viņš atdeva senjorai Angustijai saimniecības izdevumiem un ģimenes uzturēšanai, bet pārējās divas atstāja savām vajadzībām un reprezentācijas izdevumiem. Bija taču jāatmaksā draugu uzmanība, kad tie uzaicināja iedzert kādu glāzīti; bet andalūziešu vīns — dievišķīga svētlaime — maksā dārgi. Tāpat noteikti vajadzēja iet uz vēršu cīņām, jo vīrietis, kurš nedzer un neinteresējas par korridu... jā, kālab tad viņš vispār dzīvo pasaulē?...

Varbūt tāpēc, lai fanotu par futbolu?! Tas, pilnīgi droši, ir jauno laiku spāņu nacionālais sporta veids pēc siestas un fiestas. Un līdzi jušana iemīļotajiem matadoriem, vienalga, vai tie pārstāv Madrides «Real» vai «Barcelona» arēnu, bezkaislīgi savā vara pārņem gan vīriešus, gan sievietes jebkurā vecumā.

Tas ir nopietni

Kamēr pie mums vēdeklis skaitāms par eksotisku izrādīšanos vasaras karstumā vai smalku šikošanu operā, abanico ir jebkuras spānietes ikdienas tualetes piederums. Tomēr paturēsim prātā, ka to diktē klimats. Karstajā laikā vēdeklis ir pašsaprotama lieta jebkurā vietā: ejot pa ielu, braucot autobusā, sēžot kafejnīcā, pastaigājoties ar bērniem, dodoties uz vēršu cīņas izrādi arēnā utt.

Un, protams, šis sievišķīgais atribūts tiek likts lietā, lai ko pavēstītu pretējā dzimuma pārstāvim. Žesti ar vēdekli — tā ir vesela valoda, kurā var paziņot gan to, ka «ilgojos pēc tevis», gan ka «man ir cits», gan — «gaidu tevi šovakar», un daudz ko citu. Šis saziņas līdzeklis gan agrākos, gan jaunajos laikos ne vienai vien kārtīgai senjoritai ļāvis apiet vecāku aizliegumu komunicēt ar simpātisko caballero no kaimiņu ciema.

Tiesa, līdz mūsdienām daudzu žestu ar vēdekli nozīme jau ir piemirsta un vairs netiek praktizēta. Tomēr, ja vajadzēs, atradīsies i mājienu devējas, i mājienu sapratēji...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu