/nginx/o/2018/07/16/9789863t1h9075.jpg)
Virtuve ir katras mājas, dzīvokļa sirds. Vieta, kur parasti pulcējas visa ģimene. Tātad tai ir jābūt tādai, kur saimniecei ir ērti strādāt un visiem patīkami uzturēties. Laiks, kad bija iespējami tikai standarta skaidu plātņu mēbeļu risinājumi, ir pagājuši. Tirgus piedāvā visdažādākās iespējas virtuves labiekārtošanai, katram pēc gaumes un iespējām. Bet lai neapjuktu šajā piedāvājumā un atrastu tieši sev labāko risinājumu, griezāmies pie profesionāļa virtuves iekārtošanas jautājumos- dizainera Reno Lazdiņa. Par spīti savai jaunībai – Reno ir tikai 28 gadi - viņš jau ir kļuvis par pieredzes bagātu un pieprasītu dizaineru.
- Nāku no mākslinieku ģimenes, un kļūšana par dizaineru bija it kā pats par sevi saprotams. No sākuma mākslas skola, tad koledža un visbeidzot Mākslas akadēmija, kur specializējos dizaina jautājumos. Pēc akadēmijas beigšanas strādāju ar mēbeļu dizainu, veicu interjera iekārtošanas pasūtījumus, tad nonācu šeit AB Virtuvēs, kur sāku strādāt ar virtuvju iekārtošanu, un esmu šeit jau 4 gadus. Ir ļoti patīkami strādāt darbu, kas tevi piepilda, ļauj radoši izpausties un ir sirdij tuvs.
Kas ir virtuves dizains?
Tā ir virtuve visplašākajā nozīmē. Virtuves iekārtošana nenozīmē tikai to, ka ieliekam jaunas mēbeles. Tas ir kompleksi – sākot ar rozetēm, tātad elektrību, ūdensvadu, darba virsmām un beidzot ar skapīšiem un apgaismojumu. Uz ideālu virtuvi mēs nevaram skatīties tikai kā ērti un moderni apmēbelētu vietu.
Vai virtuvi var iekārtot pats, negriežoties pie profesionāļiem?
Ja dizainu varētu sadalīt pēc sarežģītības pakāpes, tad pirmajā vietā būtu krēsls, bet aiz tā uzreiz sekotu virtuve, ceru, ka nenobaidīju. Jā, protams, jūs to varat izdarīt. Galvenais ir saprast, ko jūs vēlaties un kādu iedomājaties savu virtuvi. Ir arī kārtīgi jāizdomā, kādiem mērķiem virtuve būs paredzēta.
Tas ir?
Jāprognozē, cik cilvēku uzturēsies virtuvē, vai virtuve būs paredzēta tikai gatavošanai un ēdienreizes notiks citā telpā vai turpat. Cik vienlaicīgi strādās darba zonā u.tml. Kur ērtāk izvietot darba zonu, kādā virzienā vēlamies strādāt, pret sauli vai tās virzienā, cik kompakti, kā ar apgaismojumu, ventilāciju, ūdensvadu? Jo mazāka virtuve, jo sarežģītāki risinājumi, jo ir jāizdomā viss līdz pēdējam, kā izvietot un sagrupēt, lai viss būtu ērti pieejams un ergonomisks.
Virtuvē parasti dzīve notiek aktīvāk nekā pārējās istabās. Tātad tai ir jābūt ērtai, plašai un praktiski iekārtotai. Ir jāparedz pareizi augstumi darba virsmai, skapīšiem, kaut vai rozetēm. Ir jāaprēķina, cik rozetes vispār būs nepieciešams, tām ir jābūt pareizi izvietotām, pietiekami tālu no plīts, izlietnes, bet ērti aizsniedzamām. Ja tās būs par augstu, tad vadi nokarāsies, kas nav diez cik glīti, gadījumā, ja par zemu, rodas problēmas ar mēbeļu izvietošanu. Ražotāji vairs nepiedāvā jaunus funkcionālos risinājumus, bet gan dažādus apdares materiālus. Bieži piedāvājot it kā nesavienojamas lietas, bet tas jau tikai padara mūsu apkārtējo vidi tikai interesantāku.
Kādi vēl noteikumi būtu jāievēro?
Ir arī pareizi jānovieto izlietne. Tātad projektējot jau jāizdomā, kur tā atradīsies. Jo nebūtu vēlams, ka tā atrastos tuvu plītij. Kā arī telpas stūrī. Kāpēc? Kaut vai tā iemesla dēļ, ka vai jums būs patīkami strādāt ar seju pret stūri? Ja ir tāda iespēja, tad labāk izlietni novietot pie loga, mazgājot traukus būs patīkami vērot āra ainavu. Lai izlietne būtu ērta tai ir jābūt dziļai un lielai, kā arī nebūtu vēlams pie lielas izlietnes mazs krāns. Ir jācenšas darba zonas – izlietni, darba virsmu, plīti, ledusskapi, skapīšus izvietot pēc iespējas kompaktāk.
Virtuve vizuāli it kā var sadalīt trijās zonās – augšējā – virsējais apgaismojums, sienas skapīši, plauktiņi, vidējā - darba zona, apakšējā – viss, kas ir zem darba virsmas. Galvenais uzsvars virtuvē tomēr tiek likts uz apakšējo daļu, jo augšējā vairāk pilda dekoratīvu funkciju. Jāiegaumē, ka virtuvē ir lietas, kas it kā dzīvo pašas par sevi – galds, krēsli. Un tos jūs varat izmatot kā atsevišķus dizaina elementus vai veiksmīgi iepludināt virtuves ansamblī.
Virtuve ir ilgtermiņa projekts, uz kādiem gadiem 10. Parasti ātri apnīk nepareizi izvēlētas krāsas, varbūt tās ir pārāk asas un uzmācīgas. Tādēļ labāk ieteiktu izvēlēties neuzkrītošus un sev patīkamus toņus. Par krāsām es nevaru pateikt – šī ir modē, un tādēļ tā jums noteikti ir jāizvēlas, jo te tomēr ir jāuzklausa sava iekšējā balss un jāizvēlas jūsu sirdij ir tuvākā. Jānovērtē visa telpa kopumā, kas jāizceļ, kas jānotušē. Protams, ka vislabāko padomu jums var sniegt dizaineris, bet tikpat labi var paļauties uz savu gaumi.
,
Runājot par plītīm, kādas ir šā brīža tendences, ko izvēlas vairāk – gāzes vai elektriskās plītis?
Izvēle šeit ir lietotāja ziņā. Šobrīd pieprasītākas ir elektriskās plītis ar keramisko virsmu, jo tās ir ērtākas lietošanā, drošākas un glītākas nekā gāzes virsmas, bet gāzes plīts ir praktiskāka ēdiena gatavošanai. Ieteikt te ir grūti, un pasūtītājam pašam ir jāsaprot, kas ir viņam tuvāks. Šobrīd piedāvājums plīts virsmām ir ļoti plašs, un katrs var atrast savām vajadzībām un virtuves iekārtojumam piemērotāko. Ir iespēja aprīkot virtuvi atbilstoši vēlamajam virtuves veidam – iegādāties virsmas, kas nepieciešamas japāņu virtuvei u.tml.
Varbūt jūs varētu arī ieteikt kāds grīdas segums ir piemērotākais virtuvei un kādus materiālus izmantot sienai, kas ir pie darba virsmas?
Šeit ir grūti ieteikt vienotu recepti, jo te jau viss ir atkarīgs no saimnieka vēlmēm un rocības. Galvenais ir atcerēties, ka virtuvē strādājot, grīda ātri kļūst netīra, tāpēc ir jāizvēlas pēc iespējas vieglāk kopjams grīdas segums, tāpat ir arī ar sienu, aiz darba virsmas. Praktiskākais variants grīdai ir flīzes darba zonā, bet tikpat labi tas var būt izturīgs linolejs. Interesants ir kombinētais risinājums, kad darba zonā ir flīzes, pārējā kāds cits materiāls. Nebūtu vēlams darba zonā likt eļļotu koku, jo katrs traips un skrāpējums uz tā izcelsies un būs grūti likvidējams. Par sienas aizsegu – te iespējams pierastais flīzējums, bet tikpat labi var izmantot tērauda loksni, stiklu vai kādu citu interesantu un viegli kopjamu materiālu.
Viens no svarīgajiem nosacījumiem ērtam darbam ir pareizs apgaismojums.
Te ir iespēja dot vaļu fantāzijai, jo virtuvē bez funkcionālā apgaismojuma ir arī iespēja noskaņu radīt ar gaismām. Noskaņu radīt var, izgaismojot mēbeļu maliņas, iebūvējot apgaismojumu puscaurspīdīgās virsmās, izgaismojot skapīšus, atvilktnes. Noskaņas radīšanai var izmantot ledus, halogēnās un citas spuldzes. Tā kā atliek dot vaļu fantāzijai. Bet galvenais tomēr ir pareizi izgaismot darba virsmu. Te pārsvarā ir variants, kad gaismeklis ir iebūvēts vai piestiprināts pie augšējo skapīšu apakšas, plīts virsu var izgaismot atsevišķi, bet biežāk tas notiek jau ar tvaika nosūcējā iemontēto gaismekli. Tvaika nosūcēju vienīgā atšķirība ir izvēlē, vai vēlaties atsevišķi stāvošu, kas ir jau pats par sevi dizaina elements, vai iebūvēto nosūcēju, jo jaudas šobrīd abiem ir līdzvērtīgas.
Tātad galvenie nosacījumi, virtuvi iekārtojot?
Iekārtot pareizi darba zonu. Nav iespējams izvēlēties nepareizus materiālus, jo tiem ir vairāk vizuāla nekā praktiska nozīme. Visam ir jābūt pareizi un pārdomāti izvietotam, lai nekas «nemaisītos pa kājām». Nolieciet virtuves vidū krēslu un pamēģiniet dienu pastrādāt, tad sapratīsiet, kā spēj nokaitināt viena neveiksmīgi novietota lieta. Līdz ar to atkārtošos – iekārtojot virtuvi, viss ir jāpārdomā un jānoslīpē līdz ideālam rezultātam, kad vairs nekas neliekas nepareizi.
Iesaku nomainīt tik pierastos plauktus skapīšos pret atvilktnēm, jo tās ir pārredzamākas, līdz ar to funkcionālāk izmantojamas. Jā, furnitūra ir dārga, bet tas atmaksājas. Pirms pieņemt lēmumu, kādus mehānismus atvilktnēm izvēlēties, iesaku pastaigāt pa saloniem un paskatīties kādi ir iespējamie risinājumi un atrast sev piemērotāko. Ekonomēt šeit nedrīkst, jo mehānismi tiek bieži lietoti – vai jūs vēlaties pārliecināties par parunas, ka skopais maksā divreiz pareizību? Pie tās slodzes, kura ir jāiztur atvilkņu mehānismiem, būs nepatīkami, ja tie ātri sāks grabēt.
Kādi ir jūsu tālākie plāni un mērķi?