Latvijas autozagļi emigrē uz Rietumiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI/EPA

Zagtos džipus eksportē uz ārzemēm. Lai arī Latvijā nozagto automašīnu kopējā vērtība mērāma miljonos latu, policija uzsver — auto zādzību skaits pēdējo desmit gadu laikā ir samazinājies un nopelniem bagātākie autozagļi ir pārcēlušies uz dzīvi ārzemēs.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos Latvijā nozagtas 1087 vieglās automašīnas 5,34 miljonu latu vērtībā. Par to liecina Iekšlietu ministrijas un automašīnu aizsardzības sistēmu uzņēmuma SIA «Autonams» apkopotā statistika. Šajā summā ir ierēķinātas automašīnas, kuras policijai ir izdevies atrast. Pērn Latvijā nozagtas 1603 vieglās automašīnas, to kopējā vērtība bija aptuveni 11 miljonu latu.

Piekto daļu no nozagto vieglo automašīnu vērtības veido apvidus automašīnas, parasti samērā jaunas — līdz piecus gadus vecas. Šā gada deviņos mēnešos aizbrauktas 50 apvidus mašīnas. Visvairāk zagti «BMW X5» (21) un «Porsche Cayenne» (5) spēkrati. 18 «BMW X5» automašīnas nebija vecākas par pieciem gadiem. Nozagtas arī piecas «Porcsche Cayenne» un pa trīs «Audi Q7» un «Toyota Land Cruiser». «Tiek zagti arvien jaunāki auto, un iezīmējas tendence, ka tiek zagtas jaunas apvidus mašīnas. Absolūtu popularitāti iemantojis «BMW X5», turklāt aptuveni 86 procenti no nozagtajiem «BMW X5» ir līdz piecus gadus jauni. Acīmredzot darbojas zagļu grupējums, kuru rīcībā ir tehnoloģijas, kas bez īpašām problēmām ļauj apiet šo auto drošības sistēmas,» uzskata SIA «Autonams» pārdošanas daļas vadītājs Edvīns Panders.

Policija «Autonama» aprēķinus gan sauc par strīdīgiem. «Katra firma taisa reklāmu, kā māk. Viņi ir sarēķinājuši visu meklēšanā esošo automašīnu iespējamo vērtību. Šī statistika gluži neatbilst mūsu skaitļiem,» «Neatkarīgajai» teic Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Automašīnu zādzību apkarošanas nodaļas priekšnieks Andris Stūrainis.

Šā gada deviņos mēnešos Rīgā kopumā nozagtas 593 automašīnas (par 164 mazāk nekā pērn šajā laika posmā). No šīm 261 spēkrats jau atrasts. Policija neaprēķina kopējo nozagto auto vērtību, jo praktiski to ir grūti izdarīt.

A. Stūrainis uzsver, ka auto zādzību skaits Rīgā ir krietni samazinājies. Vēl pirms septiņiem astoņiem gadiem galvaspilsētā ik gadu nozaga vairāk nekā 2000 mašīnu. «Zādzību samazināšanos var izskaidrot gan ar čaklo policijas darbu, gan autozagļu grupējumu emigrēšanu no Latvijas. Noziedznieki, kuri Latvijā ir izcietuši sodu, pārceļas gan uz Rietumiem, gan Krieviju. Tur viņiem ir krietni plašāks darbalauks, bet šeit katrs policists viņus pazīst.» Latvijas likumsargi par mūsu viesstrādniekiem ārvalstīs uzzinājuši no ārzemju kolēģiem — vairāki bijušie Latvijas autozagļi ir noķerti un sodīti gan Vācijā, gan citās valstīs. «Ārzemēs ir pavisam citi apgriezieni un autozagļu biznesā apgrozās krietni lielākas naudas nekā Latvijā,» piebilst A. Stūrainis. Viņš arī par maldīgu sauc priekšstatu, ka visvairāk zagtie auto ir dārgas apvidus automašīnas. Patlaban Rīgā zagļu «iemīļotākās» ir «Volkswagen» un «Audi» markas automašīnas, kas ražotas laikā no 1996. līdz 2002. gadam. «Protams, zog arī dārgas apvidus mašīnas, bet tas ir mazs procents. Lielākoties nozagtie apvidus auto nepaliek Latvijā,» atzīst Automašīnu zādzību apkarošanas nodaļas priekšnieks.

Šogad uz robežām nav aizturēta neviena zagta dārga apvidus automašīna, ko noziedznieki centušies izvest no valsts, «Neatkarīgajai» apstiprina Valsts robežsardzes Robežapsardzības pārvaldes priekšnieks Artūrs Tormanis. Pērn robežsargi aizturējuši 11 meklēšanā esošus auto.

,

***

2006. gads

Marka Nozagto auto skaits

1. «VW Golf» 135

2. «Audi 80» 88

3. «VW Passat Variant» 76

4. «Audi A6 Avant» 68

5. «VW Passat» 61

6. «VW Transporter» 52

7. «Audi A6» 51

8. «Audi 100» 49

9. «VW Caravelle» 48

10. «Audi A4» 39

2007. gads*

Marka Nozagto auto skaits

1. «VW Golf» 113

2. «Audi A6 Avant» 60

3. «VW Passat Variant» 55

4. «Audi A6» 53

5. «VW Passat» 47

6. «VW Multivan» 32

7. «Audi A4» 30

8. «Audi 80» 28

9. «VAZ 21063» 22

10. «BMW X5», «VW Transporter» 21

*Pirmie deviņi mēneši

Avots: Iekšlietu ministrija un SIA «Autonams»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu