Kontracepcijas metode ar piecu gadu garantiju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viena no efektīvākajām ilgas darbības kontracepcijas metodēm – intrauterīnā sistēma (IUS) ar hormonu, – piemērota gan jaunajām māmiņām, gan sievietēm Balzaka vecumā, gan nevaļīgām biznesa «lēdijām», kas pieradušas rūpīgi plānot savu dzīvi.

Sievietes, kas ikdienā lieto hormonālās kontracepcijas tabletes vai plāksterus, bieži vien satraucas par to, ka kādu dienu var piemirst iedzert kārtējo tabletīti vai, karsējoties saunā, pazaudēt plāksterīti. Nevēlama grūtniecība var izjaukt gan darba, gan mācību plānus, tāpēc daudzas mūsdienu sievietes dod priekšroku ilgas darbības pretapaugļošanās līdzekļiem. Viens no drošākajiem ir intrauterīnā sistēma (IUS), kas apvieno sevī daudzu hormonālo un nehormonālo (dzemdes spirāle) metožu labākās īpašības.

Intrauterīnā sistēma ir maza plastmasas ierīce ar cilindru, kas satur sievišķo dzimumhormonu progestagēnu un kuru ievieto dzemdes dobumā. Atšķirībā no tabletēm hormonam ir lokāla iedarbība (tas darbojas tikai dzemdē), turklāt tas satur tikai vienu hormonu, kas izdalās ļoti niecīgā daudzumā, bet iedarbojas ļoti ilgi – līdz pat pieciem gadiem.

Ideāla metode pēc dzemdībām

Šobrīd pasaulē intrauterīno sistēmu lieto apmēram 8,5 miljoni sieviešu. Daudzās Eiropas valstīs, kur sievietes šo kontracepcijas metodi izmanto jau apmēram 16 gadus, to uzskata par ideālu dzimstības kontroles metodi sievietēm, kurām jau ir viens divi bērniņi un kuras vēlas piecus gadus atpūsties no dzemdībām, baudīt attiecības ar partneri un veltīt sev vairāk laika.

Ginekologi bieži vien iesaka šo kontracepcijas metodi pēcdzemdību laikā, jo sieviete var baudīt regulāru dzimumdzīvi, nebaidoties no nākamās grūtniecības. Sistēmu drīkst ievadīt apmēram sešas nedēļas pēc dzemdībām, kad dzemde atguvusi iepriekšējo lielumu un formu. Turklāt niecīgā hormona deva mātes pienā neatstāj negatīvu iespaidu uz tā daudzumu vai kvalitāti, ne arī uz mazuļu augšanu un attīstību.

Ilgstoši pētījumi pierādījuši, ka no tūkstoš sievietēm, kas vienu gadu lietojušas šo kontracepcijas metodi, tikai divām iestājusies grūtniecība. Ginekologi to uzskata par drošu ilgas darbības kontracepcijas metodi sievietēm, kam ir stabilas attiecības ar vienu partneri un nepastāv risks saslimt ar seksuāli transmisīvām slimībām (STS).

Intrauterīno sistēmu var lietot līdz pat pieciem gadiem, un tā ir pilnībā atgriezeniska metode. Ja sieviete vēlas bērniņu, sistēma jāizņem un grūtniecība atkal var iestāties.

Intrauterīnā sistēma (IUS) īpaši piemērota:

  • jaunajām māmiņām, kas tuvāko gadu laikā nevēlas vēl vienu mazuli, taču savas domas var arī mainīt;
  • 30 – 40 gadus vecām sievietēm, kuras šobrīd vairs neplāno ģimenes pieaugumu un vēlas drošu kontracepcijas metodi ilgam laikam, taču vienlaikus grib arī saglabāt iespēju laist pasaulē mazuli;
  • sievietēm, kas grib aizmirst par izsargāšanos no grūtniecības uz ilgāku laiku;
  • sievietēm, kas nevēlas vai nedrīkst lietot citas hormonālās kontracepcijas metodes (tabletes, plāksteri u. c.);
  • spēcīgas menstruālās asiņošanas un menstruālā cikla problēmu gadījumā;
  • sievietēm premenopauzes periodā (40 – 50 gadu vecumā) ar estrogēnu deficīta simptomiem (IUS var kombinēt ar HAT terapiju);
  • studentēm, sportistēm, biznesa sievietēm, kurām jau ir viens bērniņš un kuras vēlas atlikt grūtniecību, lai veidotu savu karjeru (IUS nav vispiemērotākā metode sievietēm, kas vēl nav dzemdējušas).

Palīdzība «īpašajās» dienās

Lietojot intrauterīno sistēmu ar hormonu, iespējams ne vien uzlabot sievietes noskaņojumu un dzimumdzīves kvalitāti, bet atbrīvoties no dažām nepatīkamām veselības problēmām, piemēram, dismenorejas jeb smagām un sāpīgām mēnešreizēm. Pēc sistēmas ievietošanas menstruālā asiņošana kļūst mazāka un īslaicīgāka, bet 20% sieviešu – menstruācijas pazūd vispār (parasti tas notiek pirmā gada beigās).

Daudzas sievietes, pārliecinājušās, ka īpašo dienu samazināšanās vai izpalikšana nekaitē veselībai, uzskata to par vienu no galvenajām intrauterīnās sistēmas priekšrocībām. Pēc sistēmas izņemšanas menstruācijas atkal atjaunojas un kļūst tādas pašas kā iepriekš.

Zināšanai

Vairākumam sieviešu nav nekādu problēmu ar IUS, taču nepieciešams regulāri apmeklēt ārstu, lai veiktu parastos izmeklējumus. Pirmais apmeklējums pie ārsta jāplāno trīs mēnešus pēc sistēmas ievadīšanas un vēlāk – reizi gadā.

Intrauterīno sistēmu (IUS) nedrīkst lietot, ja iestājusies vai iespējama grūtniecība, ja sieviete slimo ar dzimumorgānu infekcijām, dzemdes kakla vai dzemdes audzējiem, akūtām aknu slimībām vai audzējiem, trombozi, cieš no patoloģiskas dzemdes asiņošanas, iedzimtas vai iegūtas dzemdes patoloģijas.

Intrauterīnā sistēma nepasargā no seksuāli transmisīvām slimībām (STS), arī no HIV vīrusa, tādēļ to neiesaka sievietēm, kurām nav stabilas attiecības tikai ar vienu partneri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu