10 mīti un 10 patiesības par premenstruālo sindromu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Farmācijas kompānijas «Nycomed» apkopotie dati liecina, ka 80,2% Latvijas sieviešu katru mēnesi, tuvojoties mēnešreizēm, kļūst kašķīgas, ātri aizkaitināmas un pārlieku izsalkušas; parādās galvas un muguras sāpes. To dēvē par PMS jeb premenstruālo sindromu, kas tiek saistīts ar hormonālām izmaiņām sievietes organismā.

Eksperti uzsver, ka sabiedrībā joprojām pastāv maldīgi priekšstati par PMS, līdz ar to sievietes nereti pieņem kļūdainus lēmumus savas pašsajūtas uzlabošanai.

«Tuvojoties mēnešreizēm, lielākā daļa Latvijas sieviešu jūt izmaiņas savā fiziskajā un emocionālajā pašsajūtā. Tā ir iekārtojusi daba. Ja izmaiņas ir lielas, tās kļūst par nopietnu problēmu. Tāpēc ir ļoti būtiski saprast, kas patiesībā ir PMS, un zināt, ka mūsdienās ar šiem simptomiem var cīnīties, konsultējoties ar savu ginekologu un kopīgi izvēloties piemērotāko metodi, kā tos mazināt,» stāsta «Nycomed» valdes priekšsēdētājs Valdis Miķelsons.

Veicot pacientu aptauju, iezīmējās izplatītākie mīti par PMS. Kā norāda V. Miķelsons, mītu atspēkotās patiesības var kalpot kā iedrošinājums ļoti daudzām sievietēm.

«Savā praksē esam saskārušies ar ārkārtīgi spēcīgiem stereotipiem par PMS, un tam ir loģisks izskaidrojums. Daudzu sieviešu mammas un vecmammas ne tikai par to nerunāja, bet trūka arī vajadzīgās informācijas. Nenoliedzami informācijas trūkums ir bijusi laba augsne dažādu maldīgu pieņēmumu izplatīšanai.»

10 mīti un patiesības par PMS

Mīts. PMS — viena no mūsdienu Rietumu pasaulē izdomātajām kaitēm.

Patiesība. Simptomi, kādus mūsdienās asociē ar premenstruālā sindroma simptomiem, pirmo reizi tika aprakstīti antīkajā Grieķijā. 1931. gadā R. Franks pirmo reizi aprakstījis šādu stāvokli mūsdienu pasaulē, bet 1953. gadā R. Grīns un K. Daltons šo nekārtību nodēvēja par premenstruālo sindromu — PMS.

Mīts. PMS simptomus izjūt tikai sievietes menopauzes vecumā.

Patiesība. Līdz 75% sieviešu vecumā no 15 līdz 55 gadiem atzīmē pārmaiņas fiziskajā pašsajūtā un emocionālas pārmaiņas pirmsmenstruāciju nedēļā.

Mīts. PMS sievietēm ir tikai «galvā».

Patiesība. Ir zinātniski pierādīts, ka sievietes piedzīvo hormonālas pārmaiņas menstruāciju periodā un pirms tā. Hormonu pārmaiņas izraisa depresijai līdzīgus simptomus, aizkaitināmību, nogurumu.

Mīts. No PMS nevar izvairīties.

Patiesība. Ja simptomi ir spilgti, jākonsultējas ar savu ginekologu un kopīgi jāizvēlas piemērotākā metode, kā tos mazināt. Klīniskie pētījumi pierāda vairāku metožu efektivitāti PMS ārstēšanā (dzīvesveida maiņa, KOK, antidepresanti, augu valsts preparāti utt.). Latvijas aptiekās pašlaik iespējams iegādāties arī vairākus bezrecepšu medikamentus, kuri lietojami tieši PMS simptomu novēršanai. Piemēram, augu izcelsmes bezrecepšu medikamenti, kas satur Vitex Agnus Castus augļu ekstraktu.

Mīts. Pretsāpju medikamenti palīdz izvairīties no PMS simptomiem.

Patiesība. Lietojot pretsāpju medikamentus tiek nomāktas tikai sāpes, bet pārējie PMS simptomi, kas nopietni traucē darbam, sabiedriskai dzīvei un savstarpējām attiecībām, saglabājas.

Mīts. PMS laikā nav ieteicams sportot.

Patiesība. Piemērotas fiziskas aktivitātes ir pat ieteicamas.

Mīts. Tā ir normāla, ikdienišķa parādība, ka katru mēnesi kļūsti kašķīga, neapmierināta, nogurusi laikā pirms menstruācijām.

Patiesība. Ja simptomi ir spilgti un traucē Jūsu dzīvei, tie ir jāārstē. Konsultējieties ar savu ginekologu un kopīgi izvēlieties piemērotāko metodi, kā tos mazināt.

Mīts. PMS laikā ir daudz jāguļ.

Patiesība. Miega trūkums PMS simptomus var pastiprināt, bet izteikta PMS gadījumā gulēšana vien nepalīdzēs. Arī liela miegainība un nogurums var būt PMS pavadones, un, veiksmīgi ārstējot PMS, tie mazināsies.

Mīts. PMS iet roku rokā ar galvassāpēm un spazmām vēderā.

Patiesība. Ja ir stipras galvassāpes vai sāpes vēderā, vispirms rūpīgi jāizslēdz citi cēloņi. Konsultējieties ar ārstu.

Mīts. PMS laikā ir depresija.

Patiesība. Hormonu pārmaiņas PMS laikā bieži sievietēm izraisa arī nomāktu garastāvokli. Bet to var mazināt, lietojot iepriekš minētos medikamentus: KOK, antidepresantus, Vitex Agnus Castus augļu ekstraktu saturošas augu valsts zāles u.c.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu