Ceļvedis flīžu salonos jeb Kā orientēties flīžu piedāvājumā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Raksta tapšanā izmantoti «Reaton» sagatavotā bukleta «Flīzes — kā izvēlēties?» materiāli, aptaujāti specializēto salonu darbinieki, kā arī raksta autores profesionālā pieredze.
Flīžu lietošana ir atšķirīga, tādēļ iegādes brīdī nedrīkst tās vērtēt tikai pēc krāsas vai zīmējuma

Lietošana un kopšana

Nereti praksē var darīt tā, ka glazētas keramiskās flīzītes, kas paredzētas sienu apdarei, lieto privātmājas otrā stāva vannasistabas grīdas flīzēšanai — ja ir skaidrs, ka telpā nekad neviens nenāks ar ielas apaviem. To nevajadzētu atļauties pirmā stāva viesu tualetē, kur cilvēki nāk tieši no dārza, ar smilšainiem ielas apaviem kājās. Stikla flīzītes gan nekad nevajadzētu likt uz grīdas, jo uz spožās virsmas skrāpējumi būs ļoti ātri samanāmi — kaut arī flīze vēl arvien būs skaista, greznais mirdzums pazudīs drīz vien.

Flīžu tīrīšanai var izmantot logu tīrāmo līdzekli vai ūdenī atšķaidītu sadzīves tīrīšanas līdzekli ar zemu sārmu saturu. Keramikas flīzes nevajadzētu tīrīt ar ziepēm, kuru saturā ir organiskās skābes vai tauki, kas var padarīt blāvu flīzes glazūru. Ja flīzēm ir virsmas apdare ar metāla sastāvu, tās jāmazgā ar speciālu pH neitrālu mazgāšanas līdzekli, kas novērsīs izstaigāto vietu spīdumu un saglabās virsmas viendabīgas. Skāba mazgāšanas līdzekļa ietekmē šādas flīzes var «sarūsēt». Aizliegts tīrīšanai izmantot uz skābju bāzes veidotus agresīvus tīrīšanas līdzekļus, kas var radīt plaisas šuvēs vai sabojāt flīzes virsmu.

Dažādie materiāli

Flīzes dala arī pēc izgatavošanas materiāla: keramikas, akmens masas un mozaīkas flīzes, bet pastāv arī sīkāks dalījums pēc lietotā materiāla un izgatavošanas tehnoloģijas.

Keramiskās flīzes iedala:

- Monocottura jeb vienreiz apdedzinātās flīzes, kuras ir matētas un glancētas, izturīgas, ar blīvu struktūru, bet ar ierobežotām dizaina variācijām, piemērotas iekštelpu grīdām un sienām;
- Bicottura jeb divreiz apdedzinātās flīzes, kuras ir matētas un glancētas, mazāk izturīgas, porainākas, ar daudzveidīgu dizainu, bet piemērotas iekštelpu sienām;
- Klinker — glazēti un neglazēti apdares ķieģeļi, ķieģeļflīzes, ar ierobežotiem dizaina risinājumiem, bet augstu izturību, kas paredzēti iekštelpām un āra darbiem.
Keramikas flīžu ražošanā izmanto balto un sarkano mālu.

Akmens masas flīzes iedala:

- pilnā akmens masa, kas var būt pulētas, matētas vai strukturētas, ļoti izturīgas, lietojamas pat darba telpās, uz tām nav pamanāmi bojājumi, jo visā flīzes biezumā ir viens tonis;
- divreiz presētā akmens masa, kas var būt pulētas, matētas, strukturētas, iekštelpu flīzes ar augstāku estētisko kvalitāti, lielu izturību, bet pamanāmiem bojājumiem, jo flīzes pamatnei ir atšķirīgs krāsas tonis;
- glazētā akmens masa, kas var būt matēta, pulēta vai strukturēta, ar plašām dizaina iespējām, iekštelpu flīzes ar vidēju izturības pakāpi, viegli iespējams pilnībā sabojāt glazūru.

Mozaīkas flīzes iedala:

- stikla — viegla, skaista un grezna, ar viegli sabojājamu virsmu, piemērota sienu apdarei;
- keramikas — viegla, skaista, piemērota sienu apdarei;
- akmens — smagāka, var izmantot grīdas vai sienu apdarei.

Visu veidu mozaīku var izmantot slīpu un liektu virsmu apdarei, bet pēdējos gados arvien biežāk ir sastopamas arī vidēja izmēra flīzes no dabiskā akmens vai stikla, kā arī keramikas flīzes ar stikla glazūru. Bieži tiek izmantotas metāla detaļas ielaidumos, listellās (dekoratīvajās apmalēs), metalizēta glazūra vai apdruka.

Ceļvedis flīžu salonos

Aptauja veikta brīvi izvēlētos salonos, un tā atspoguļo vienīgi raksta autores subjektīvo līdzšinējo pieredzi, bet nekādā gadījumā nenozīmē, ka šeit nepieminētie saloni pārdotu sliktākas flīzes vai tiem būtu nepamatota cenu politika.

- «Reaton», arī «mc2»

Flīžu tirgū jau 19 gadus. Pārdod Itālijā, Vācijā, Portugālē un Spānijā ražotas flīzes, tikai 1. šķiras produkciju. Flīzes atbilst vidējai un augstai cenu grupai. Aptuveni 60% no katalogos apskatāmajām flīzēm ir uz vietas, bet pasūtītās var saņemt jau pēc divām nedēļām. Jaunumus piedāvā jau mēnesi pēc starptautiskajām izstādēm.

- «H&L studija»

Flīžu tirgū jau 15 gadus. Pārdod Eiropā ražotas flīzes, pamatā no Itālijas, bet ir arī Ķīnas produkcija (kur ražotajām stikla un akmens masas flīzēm garantē labu kvalitāti). Pārstāv vidējo cenu segmentu. Pamatā ir 1. šķiras flīzes, bet atsevišķos gadījumos — arī 2. šķiras flīzes no labām rūpnīcām, kurām ir kāds vizuālais brāķis.

- «AMB»

Flīžu tirgū jau 15 gadus. Pārdod Itālijā un Spānijā ražotas flīzes, kuras ir tikai 1. šķiras prece. Profesionāļu aprindās iemantojuši labu slavu ar reizēm pārsteidzoši zemajām cenām, kuras paši skaidro ar labu menedžeru darbu. Īpaši lēti ir vienreizējie piedāvājumi, kas veidojas no kādas kolekcijas atlikuma, bet ir jārēķinās, ka vēlāk vairs šādu flīžu nebūs vispār.

- «Tormans»

Flīžu tirgū 10 gadus. Pārdod flīzes, kas ražotas Itālijā, Spānijā, Portugālē, Polijā, Somijā, Zviedrijā. Salonos ir arī Ķīnas un Brazīlijas flīzes. Pārdod 1. un 2. šķiras flīzes, kurām defekti ir par 1/3 krāsas toņa vai arī izmēra (kalibra) atšķirība 1 mm robežās. Ir pārstāvētas visu cenu grupu flīzes, kuras ir lietojamas gan iekštelpās, gan ārā.

- «Ceramica Aparici»

Flīžu tirgū 10 gadus. Pārdod Itālijas, Spānijas, Vācijas flīzes, pamatā 1. šķiras produkciju. Atsevišķos gadījumos piedāvā arī 2. un 3. šķiras flīzes, kurām ir neliela toņu vai kalibra atšķirība. Ja pirkumā pamanīts brāķis, to maina.

- «Objekts»

Flīžu tirgū piecus gadus. Pārdod Itālijā ražotās augstākās cenu grupas flīzes, tikai 1. šķiras preci. Salonā ir pārsvarā tikai jaunākās kolekcijas, kaut klasiskā stila paraugi ir arī no divus gadus vecām kolekcijām. Pasūtītāji visbiežāk ir profesionāļi, kas prot novērtēt salonam raksturīgo atturīgo stilu un kvalitāti.

- «Krassky» flīžu galerija

Flīžu tirgū divus gadus. Pārdod Itālijā, Spānijā un Vācijā ražotas flīzes, bet kā jaunums ir Portugāles flīzes speciāliem pasūtījumiem (virs 50 m2). Salonā ir tikai 1. šķiras flīzes, kas atbilst vidējai un dārgai cenu grupai. Reizēm salonā var apskatīt pat nākamās sezonas prognozētos jaunumus. Īpašiem gardēžiem — salonā ir samērā lētas liela izmēra flīzes (50 X 100 cm) vai arī pasūtāmas 3 mm biezas sienas flīzes, kuru maksimālais izmērs ir 100 X 300 cm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu