Vietu valdībā JL grib komplektā ar vietu Rīgas domes koalīcijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Partija «Jaunais laiks» (JL), kura šobrīd ir opozīcijā gan Saeimā, gan Rīgas domē, piedalīšanos jaunajā valdībā saista arī ar pozīciju atgūšanu galvaspilsētā. JL valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš sarunā ar «Neatkarīgo» neslēpa nostāju, ka, viņaprāt, būtu loģiski, ja, JL esot parlamenta koalīcijā, arī domē tas būtu koalīcijā. Viņš gan uzsvēra, ka vēl nav skaidras parlamenta koalīcijas aprises, līdz ar to par konkrētiem plāniem runāt nevarot. No partijas Rīgas domes frakcijas vadītāja Olafa Pulka teiktā gan noprotams, ka «jaunlaicieši» koalīcijā, kurā šobrīd ir Tautas partija (TP), Latvijas Pirmā partija un TB/LNNK un LSDSP, gribētu ieņemt pēdējā politiskā spēka vietu. Dzirdīgas ausis pie potenciālajiem partneriem šajā ziņā «jaunlaicieši» pagaidām gan nav atraduši, un šobrīd viņu pozīcija par šāda veida darījumu drīzāk ir noraidoša.

TP Saeimas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis un TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Māris Grīnblats uzsvēra, ka šādu praksi nevajadzētu veicināt. «Saistīt abas lietas kopā — mēs jau līdz šim esam teikuši, ka tā nevar. Kaut kāda ietekme jau, protams, ir. Bet nevajag pasniegt tā, ka pašvaldība būtu kaut kāda valdības ministrija. Īsti pareizi tas nav,» sprieda M. Grīnblats, kura pārstāvētās partijas biedrs Jānis Birks ir Rīgas mērs. Arī M. Kučinkis uzsvēra, ka pašvaldība vairāk nodarbojas ar saimnieciskiem, ne tik daudz politiskiem jautājumiem. Ja šādu principu ievērotu, rastos jautājums, vai arī citās pašvaldībās jādara tas pats. Turklāt Zaļo un zemnieku savienības vai to veidojošās partijas Rīgas domē vispār nav pārstāvētas, tāpēc runāt par valdības koalīcijas projekciju pašvaldībā arī nevarot. «Mēs esam ieinteresēti par stabilitāti Rīgas domē, kur visādu apvērsumu un nelaimju bijis vairāk nekā vajadzīgs,» sacīja M. Grīnblats.

Domes koalīcijas pārstāvji vēl jo vairāk noraida iespēju strādāt kopā ar JL. «Mēs jau strādājām kopā, un pierādījās, ka tas ir diezgan neiespējami,» «Neatkarīgajai» sacīja Edmunds Krastiņš (TP). Atšķirības, kā bijis strādāt ar JL un bez tā, ir ļoti krasas. «Ar «Jauno laiku» strādāšanas vietā nepārtraukti bija vainas un problēmu meklēšana. Nevis katrs atbildēja par savu jomu un kopdarbā centās atrast labākos risinājumus, bet «Jaunais laiks» uzskatīja, ka viss ir slikti un nepareizi,» viņš raksturoja situāciju. Tāpēc arī valdībā strādāt ar šo partiju nebūšot viegli. «Tas jau redzams no sarunām. Nav tā kā ar citiem partneriem — ja norunā, tad ir norunāts. Bet ar «Jauno laiku» katrreiz ir jāatkārto, vai katrs ir sapratis tieši tā. Parasti izrādās, ka viss ir otrādāk,» sacīja E. Krastiņš, kurš ir arī viens no TP premjera kandidātiem un piedalās koalīcijas sarunās.

O. Pulks savukārt pauda neizpratni par partiju nostāju. Viņaprāt, tādā gadījumā JL nevajadzētu iesaistīties arī valdībā. «Ja jau mēs visas labējās partijas varam vienoties valdībā, kāpēc Rīgas domē neņemt lielāko frakciju — «Jauno laiku»? Ja var strādāt kopā vienā ēkā Rīgā, bet otrā, kas ir divus krustojumus tālāk, nevar, — tas ir smieklīgi un dīvaini,» sacīja O. Pulks, atzīstot, ka par šo jautājumu tiks runāts arī sestdien notiekošajā JL Rīgas nodaļas sapulcē.

LSDSP Rīgas domes frakcijas vadītājs Jānis Dinevičs, kura vietu «jaunlaicieši» ir nolūkojuši, sacīja, ka vismaz līdz šim pārējās koalīcijas partijas nav devušas mājienus, ka kaut kas varot mainīties — drīzāk otrādi, un veiksmīgi varot strādāt arī šajā sastāvā. «To, ka koalīcijas partijas ir gatavas turpināt darbu, pierāda arī fakts, ka koalīcija bija gatava vakar atstādināt no darba Kurzemes rajona izpilddirektoru Agrumu,» viņš sprieda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu