Vitamīni bērnam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Bērnam pēc piedzimšanas vienīgais uzturlīdzeklis ir mātes piens, kas satur organisma attīstībai, aizsardzībai un izdzīvošanai nepieciešamos komponentus. Diemžēl šo unikālo un neaizvietojamo uzturu zīdainis bieži vien saņem tikai pirmajos dzīves mēnešos.

Pirmajos dzīves gados daudzas organisma sistēmas vēl nav pilnīgi nobriedušas, tāpēc bērniem vitamīni un mikroelementi ir vairāk vajadzīgi nekā pieaugušajiem. Ja nepieciešamās vielas netiek saņemtas pietiekamā daudzumā, tad var būt gan dzīvesprieka zudums, vispārējs nogurums un nepietiekamas koncentrēšanās spējas, gan pastiprināts kustīgums jeb hiperaktivitāte un biežas infekcijas slimības.

Pediatrs Artis Žeigurs ir pārliecināts, ka, lietojot daudzveidīgu uzturu, nav nepieciešams vitamīnus lietot papildus. Sākot no gada vecuma, ieteicams papildus dot tikai D vitamīnu, vislabāk – zivju eļļu, jo tās sastāvā ir arī nepiesātinātās taukskābes, kas labvēlīgi iedarbojas uz bērna smadzeņu attīstību. Pietiek ar vienu karoti dienā pirms ēšanas.

Agrīnā vecumā bērni pietiekami daudz C vitamīna saņem ar augļiem, dārzeņiem un ogām. C vitamīns nepieciešams audu reģenerācijai, ādas un gļotādu veselībai, ādas elastībai. Tas pilda antioksidanta funkciju (neitralizē kaitīgos brīvos radikāļus), paaugstina organisma aizsargspējas un saīsina slimošanas periodu.

D vitamīns ir nepieciešams kaulu, zobu un nagu veselībai, tas nodrošina kalcija uzsūkšanos un nokļūšanu kaulaudos, bet tā trūkums veicina rahīta attīstību. Bērniem šis vitamīns ir īpaši svarīgs, tādēļ dienā viņiem vismaz pusstunda jāpavada ārā, izmantojot katru saules staru.

A vitamīns nodrošina normālu ādas un gļotādas darbību. Tas nepieciešams šūnu atjaunošanās procesā. Ja trūkst A vitamīna, pavājinās redze un imūnās sistēmas darbība.

A. Žeigurs atzīst, ka aptiekās nopērkamie kompleksie vitamīni labi ir tad, ja mazuļi tos nesaņem dabiskā veidā. Bērni ir iecienījuši gardās košļājamās multivitamīnu tabletes, kas garšo kā vīnogas vai apelsīni un izveidotas kā dažādu dzīvnieku figūriņas. Ja bērnam nepieciešams papildus dot vitamīnus, jāizvēlas tikai speciāli viņiem domātie, jo ražotājs katrā tabletē ir paredzējis noteiktam bērnu vecumam piemērotas devas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu