Kreisie soļi un harēms Indijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no «Apollo» arhīva

Tikpat pašsaprotami, kā atraitnes pašiznīcināšanās, ir vīra sānsoļi. Un arī to kino kultivē nekautrējoties, jo pati tradīcija nosaka, ka cienījamam vīrietim ir tiesības uz meitenēm, lai izklaidētos, un sievu, lai turpinātu savu dzimtu. Savukārt sieva pat domās nedrīkst krāpt savu vīru; jebkāda neuzticība tiek publiski sodīta, pat ar nāvessodu. Viduslaikos neuzticīgās tika apmētātas ar akmeņiem, dedzinātas sārtos, slīcinātas upēs. Neuzticīgu sievieti varēja pārdot verdzībā. Arī to visu rāda kino.

Filmā «Kamasūtra» ir epizode: kamēr «uzlauztā» jaunā sieva sāpēs lokās un pirmās nakts autā vāc asinis kā pierādījumu savai nevainībai, vīrs izklaidējas ar galveno kurtizāni. Un sievai tas nav noslēpums.

— Kauns? Šis vārds sen ir novecojis. Kad karalis, kuram es kalpoju par kurtizāni, devās karā, karaliene, būdama uzticīga sieva, nomazgāja viņa kājas ar svēto ūdeni, un, kamēr viņš bija projām, katru dienu dzēra šo ūdeni. Bet atgriežoties viņš piestāja pie manām durvīm. Vai tas darīja godu karalienei? Gods un pazemojums ir vienas medaļas divas puses.*

Kamēr sievai pieder sievas gods un augstākajās kastās arī tronis, vīra mīļākā kurtizāne bauda tādu lutināšanu un vīrieša kaisli, kādu sievai ne sapņos neredzēt. Un tas notiek viņas acu priekšā, jo kurtizānes, vismaz galvenā, dzīvo pie viņiem mājās. Un kurtizānes vārds sievai ir likums.

— Atnes man jaunu apģērbu! Ja tu vilcināsies, tavam vīram nāksies gaidīt, un es viņam pateikšu, kas pie tā bija vainīgs.*

Harēms sāp

Varbūt sāp pat vistām, ka gailis min visas citas; ko mēs par to zinām? Tāpat hinduistu sievas sev iestāstījušas, ka daudzsievība un kurtizānes mājās ir norma. Bet sāp līdz kaulam. Uz ekrāna kāda skaista sieva griež sev vēnas; ne tāpēc, ka būtu kļuvusi atraitne, bet tāpēc, ka vīrs viņu negrib. 

— Bet tu neskumsti! Varbūt viņa viņam arī patīk. Karaliene paliec tu.*

Tikai kāpēc karalienei asaras tek klusās straumītēs? Ko viņa izvēlētos, ja tas būtu viņas varā: būt sava vīrieša vismīlētākā sieviete vai negribēta karaliene? Jautājums tikai, kā to panākt? Nez kādai maģijai un dabas dotam sievišķam talantam jāpiemīt, lai visas pārējās kļūtu negribamas? Atbilde ir skaudra — par spīti sievu padevībai un bezgalīgajai uzticībai, nepateicīgie radžas mīl spēcīgās sievietes; tās, kuras pašas izlemj savu likteni. Kurtizānes to var atļauties, sievas ne.

— Zini, kāpēc es uzvarēju tevi? Tāpēc, ka gribēju dzīvot. Tev arī vajag sākt gribēt dzīvot. Tev jāiekaro savs vīrs, tu nedrīksti padoties! Es tev iemācīšu, kā ģērbties, kā glāstīt un skūpstīt viņu. Vīrieši nemaz nav tik sarežģīta mīkla.*

Teorētiski sieva var atkarot vīru, ja sāncense viņai labprātīgi atdod savus ieročus. Bet te nu gan — dzīvē tas notiek krietni retāk nekā Bolivudā, ja vispār notiek...

— Tu esi tik ļoti mainījusies. Nāc pie manis! Es sen neesmu turējis tevi savos apskāvienos.* — teica vīrs kurtizānes izskolotajai sievai, kad viņa ienāca vīra buduārā.

Kas notika tālāk? O, ne tas, ko jūs domājat! Un arī ne tas. Te nu indiešu kino skatītāju pamatīgi noliek uz ausīm.

* Citāti no filmas «Kamasūtra».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu