Devalvācijas baumas kultivējis premjera birojs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Veikalā padzirdot runas par iespējamo lata devalvāciju, šogad februārī kāds 1967. gadā dzimis vīrietis 20 draugiem un paziņām aizsūtījis īsziņas par noklausītajām baumām. Iespējams, šis mazais starpgadījums būtu palicis bez ievērības, ja vien kāda no īsziņām nebūtu sasniegusi premjera Aigara Kalvīša biroju, izraisot pamatīgu ažiotāžu.

Drošības policija ir izbeigusi februārī sākto kriminālprocesu par kaitniecību saistībā ar izplatītajām baumām par lata devalvāciju. Drošības policija pēc izmeklēšanas secinājusi, ka nodarījumā nav nozieguma sastāva. Lieta izbeigta jau šā gada 19. jūnijā, ziņo laikraksts «Latvijas Avīze».

«Spriežot pēc izmeklēšanas laikā gūtajiem pierādījumiem, masveidīgumu kultivēja nevis īsziņu sūtītājs, bet gan Ministru prezidenta biroja pārstāvji. Kriminālprocesa pamatā ir Ringolda (vārds mainīts) saviem paziņām izsūtītās — iespējams, alkohola reibumā — apmēram 20 īsziņas,» raksta «Latvijas Avīze».

Pret Ringoldu bija ierosināts kriminālprocess par kaitniecību. Šā gada 16. februārī viņš bija aizbraucis uz Bausku, kur lielveikalā «Rimi» nejauši dzirdējis sarunu par to, ka 19.–20. februārī iespējama lata devalvācija. Tās pašas dienas vakarā viņš bijis Saulaines sovhoztehnikuma absolventu salidojumā, kur nosūtījis apmēram 20 īsziņu par nejauši dzirdēto sarunu. Īsziņas teksts bijis: «Tas ir baumu līmenī, bet nākošo nedēļu iespējami lata devalvācijas pasākumi. Risinājums — latus mainīt pret citu valūtu. Ar sveicieniem — Ringolds.»

Lielākā daļa liecinieku īsziņas nav uztvēruši nopietni un nav uz šīm runām reaģējuši, tomēr viena no Ringolda paziņām īsziņu pārsūtīja savai draudzenei — premjera Aigara Kalvīša sekretārei Ainai Annai Ustubai. Viņas vīrs, premjera padomnieks ārlietu jautājumos Pēteris Ustubs, īsziņu pārsūtījis Ministru prezidenta biroja vadītājam Mārim Riekstiņam, pievienojot savu komentāru: «Vai nav jāveic kādas aktivitātes.»

Pēc tam premjera preses sekretārs Arno Pjatkins saņēmis no M. Riekstiņa ziņas, ka «sabiedrībā masveidā tiek izplatīta dezinformācija par Latvijas lata devalvāciju», un A. Pjatkins telefoniski sazinājies ar Latvijas Televīziju un Latvijas Neatkarīgo televīziju un prasījis «rūpīgi izvērtēt informāciju par sabiedrībā izplatīto dezinformāciju».

Izmeklējot šo lietu, Drošības policija visiem licencētajiem valūtas maiņas punktiem pieprasījusi informāciju par valūtu kursa svārstībām laika posmā no 2007. gada 10. līdz 20. februārim. 19. februārī palielinājies starpbanku valūtas kurss. Valūtu operāciju apjoms komercbankās vidēji palielinājies divas līdz piecas reizes, kas komercbankām gan nekādus zaudējumus nav nodarījis.

Drošības policija sīkākas ziņas par izbeigto kriminālprocesu un baumu kampaņas attīstību sola tikai nākamnedēļ. «Kriminālprocess nebija vienīgais virziens, kuru izmeklējām. Mēs veicām pārbaudi par vispārējiem procesiem, kas saistīti ar iespējamo lata devalvāciju. Par tā rezultātiem informēsim nākamnedēļ,» «Neatkarīgajai» sacīja Drošības policijas preses sekretāre Kristīne Apse-Krūmiņa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu