Par ko liecina aukstas rokas?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Aukstas rokas un pēdas ziemā var norakstīt uz laika apstākļiem, ledaina plauksta uz karstas pieres izraisa patīkamas sajūtas. Tomēr aizdomīgs ir nepārejošs vēsums pat siltā istabā.

Cēloņi un sekas

Jo mazāka virsma, jo mazāk siltuma tā aukstā laikā atdod apkārtējai videi. Tādēļ aukstumā, mazinot ķermeņa siltuma zudumus, asinsvadi sašaurinās. Siltumā notiek pretēja reakcija.

Reizēm šis process kavējas, pavājinot to ķermeņa daļu apasiņošanu, kas atrodas tālāk no sirds, un jutīgās plaukstas vai pēdas arī siltumā paliek aukstas. Iemesls var būt gan emocionāls (stress, veģetatīvās nervu sistēmas disfunkcija), gan saistīts ar veselības stāvokli un ķermeņa fiziskajām īpatnībām (perifērās asinsrites traucējumi, varikozi paplašinātas vēnas).

Salšana var liecināt par perifērās asinsrites problēmām diabēta gadījumā, kad asinsvadu sieniņas bojājas paaugstināta cukura līmeņa dēļ. Problēma var būt saistīta arī ar Reino sindromu (iedzimts nepietiekams asinsvadu daudzums, tādēļ nav iespējams asinis piegādāt pietiekamā daudzumā). Retāk asinsrites traucējumus izraisa sklerodermija, kad autoimūni procesi veicina saistaudu bojājumus.

Asinsrites problēmas rada arī smēķēšana, īpaši bērniem un pusaudžiem, jo šis kaitīgais ieradums izraisa asinsvadu spazmas visos dzīvībai svarīgos orgānos.

Sievietēm aukstas plaukstas un pēdas var liecināt arī par dzelzs trūkumu.

Maziem bērniem (līdz gada vecumam) vēsas rokas un kājas var uzskatīt par parastu parādību, jo termoregulācijas mehānisms vēl tikai attīstās. Tiesa, vēlākajā dzīvē termoregulācija sievietēm ir vājāka nekā vīriešiem.

Lai problēmu nepadziļinātu, cilvēkiem, kam šī problēma ir pastāvīga, vēlams rokas un kājas turēt siltumā un ziemā, ārā ejot, vienmēr vilkt cimdus un siltas zeķes.

Mazliet palīdz

Lai izvairītos no plaukstu, pēdu, sejas un deguna salšanas, ieteicami asinsvadus tonizējoši līdzekļi, kuru sastāvā ir zirgkastaņas vai divdaivu ginka (Ginkgo biloba) ekstrakts, P vitamīns (rutīns). Perifērās asinsrites problēmu profilaksei un asinsvadu sieniņu stiprināšanai noder zivju eļļa.

Ginka lapu ekstraktā esošās aktīvās vielas – flavonglikozīdi un terpēnlaktoni – uzlabo asinsriti, līdz ar to skābeklis un citas organisma darbībai nepieciešamās vielas visos orgānos nonāk lielākā daudzumā. Klīniskajos pētījumos apstiprinājies, ka ginka preparāti izmantojami arī smadzeņu asinsrites nepietiekamības, vecuma izraisītu atmiņas traucējumu ārstēšanā un hroniska noguruma simptomu novēršanai, koncentrēšanās, domāšanas un reakcijas ātruma uzlabošanai jauniem cilvēkiem.

Šie preparāti ir uztura bagātinātāji, tāpēc lietojami kursa veidā, ievērojot pārtraukumus. Par nepieciešamo lietošanas ilgumu un atkārtošanu gada laikā konsultē ārsts vai aptiekārs. Jebkurus uztura bagātinātājus lietojot nepārtraukti, organisms pierod pie tiem, un preparāts vairs nav efektīvs.

Padomi

  • Asinsriti rokās palīdz uzlabot ne vien pirkstu vingrinājumi, bet arī plecu virzīšana augšup un lejup, uz priekšu un atpakaļ.
  • Veiciet plaukstu locītavu apļveida kustības.
  • Vairākkārt saspiediet pirkstus dūrē un iztaisnojiet tos.
  • Šos vingrinājumus veiciet vismaz 30 sekundes katru.

Svarīgi!

  • Aukstā laikā jāvalkā silti un ērti apavi ar biezu zoli, jāauj siltas zeķes.
  • Ja rokas vai kājas salst siltā telpā, ieteicams tās paturēt karstā ūdenī.
  • Nedrīkst kavēties ar ārsta apmeklējumu, ja mazinājusies jutība pret aukstumu. Tas var liecināt par polineiropātiju – jušanas traucējumiem. Tie savukārt var norādīt uz diabētu vai nervu sistēmas slimībām.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu