Snīpis sāk pilēt

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Straujas temperatūras un gaisa relatīvā mitruma svārstības izraisa saaukstēšanās slimības. Šādā laikā deguna gļotāda ir viegli ievainojama un rodas deguna blakusdobumu iekaisumi.

Veselīgs ir mitrs

Bērns piedzimst, elpojot tikai caur degunu, un elpot caur muti iemācās dzīves laikā. To veicina dažādi ārējie apstākļi: svešķermeņi, audzēji, iedzimtas anatomiskas īpatnības un slimības.

Ir zināmi vairāk nekā 100 rinovīrusu tipi. Šie mikroorganismi, nokļūstot degunā, labvēlīgu apstākļu rezultātā izraisa slimības, kuru kopējais simptoms ir iesnas.

Deguna dobuma sānu sienas klāj gļotādas kavernozais slānis, kurā ir daudz venozu asinsvadu. Tie ir vai nu saplakuši, vai piebrieduši atkarībā no veselības stāvokļa, ķermeņa pozīcijas, medikamentu lietošanas vai cita kairinājuma.

Ilgstoši atrodoties aukstumā, asinsvadi sašaurinās, taču iekaisuma gadījumā asins pieplūde pastiprinās. Rodas sajūta, ka nāsis ir nosprostojušās – deguns vairs neelpo. Tā ir normāla reakcija, kas sekmē izveseļošanos, lai gan rada diskomfortu.

Reaģējot uz vīrusa klātbūtni, degunā jūtama dedzināšanas sajūta, caur asinsvadu sienām pastiprinās šķidruma un gļotu izdalīšanās. Tās daudz niecīgākā daudzumā klāj deguna gļotādu arī pilnīgi veselam cilvēkam, neļaujot tai izžūt.

Ieelpotos mikrobus gļotu slānis noķer un iznīcina, slimību neizraisot. Gļotādas skropstiņas nepārtraukti kustas virzienā no deguna gala uz rīkli. Ja gļotu ir daudz un tās sāk tecēt, tas nozīmē, ka skropstiņas ar savu darbu vairs nespēj tikt galā.

Jo mazāk, jo labāk

Iesnas parasti ilgst 7 – 10 dienas, un nekāda ārstēšana šo laiku būtiski nesaīsina. Vīrusu slimību gadījumā terapija vērsta tikai uz simptomu mazināšanu. Medikamentu lietošana ir atkarīga no prevalējošiem simptomiem.

Ja deguna gļotādas tūsku papildina galvassāpes, ieteicams Ibumetin, Tailenols un līdzekļi, kuru sastāvā ir pseidoefedrīns.

Mukolītiķi jeb gļotas šķidrinošie līdzekļi ir ACC, Sinupret, Lasolvan, Ambroksol. Tādēļ tos nedrīkst lietot, ja deguns tek.

Ieteicams izvairīties lietot tā sauktos advancētos pilienus, kas darbojas 12 – 24 stundas. Jo ilgāks ir to iedarbības laiks, jo vairāk ļauna tie nodara degunam. Turklāt lietošana rada tūlītēju atvieglojuma sajūtu, tā izraisot atkarību. Ilgstoši lietojot, tie sausina deguna gļotādu, tā iekaist un rada sāpes.

Ja kādu reizi tomēr gribas iepilināt vai iesmidzināt zāles, tas jādara iespējami retāk, izvēloties maksimāli zemas koncentrācijas pilienus.

Daudz piemērotākas ir tvaika inhalācijas ar mentolu un eikaliptu. Saaukstēšanās gadījumā muti un deguna dobumu var skalot ar siltu sālsūdeni.

Kad iet pie ārsta

Iesnas, kas turpinās ilgāk par nedēļu, var liecināt gan par būtiskiem deguna iekaisumiem, gan par zobu vai deguna blakusdobuma iekaisumu, bērniem – par mandeļu palielināšanos. Šādā gadījumā deguna pilienu lietošana ir nelietderīga un pat kaitīga.

Ja savlaicīgi nesāk efektīvu antibakteriālo terapiju lokāli un vispārēji, šajā stadijā parasti rodas dažādas komplikācijas, kam var būt ļoti ātra un agresīva gaita.

Ilgstošas iesnas var izraisīt arī vecāku smēķēšana. Pat ja viņi to nedara bērna klātbūtnē, kairinājumu rada nevis dūmi, bet nikotīns kā ķīmiska viela. Tas paralizē deguna gļotādas skropstiņas, un deguna aizsargmehānisms nedarbojas. Te var līdzēt tikai smēķēšanas atmešana.

Aukstajā un drēgnajā laikā roku mazgāšana ir vienkāršākais un efektīvākais profilakses pasākums.

Konsultēja P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas otorinolaringologs Kaspars Peksis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu