Atkal lūdz pārskatīt Gulbim piemēroto drošības līdzekli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No amata atstādinātā Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta virsnieka Edgara Gulbja advokāts Kārlis Paleps Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā iesniedzis pieteikumu, kārtējo reizi lūdzot izvērtēt patlaban apcietinātajam Gulbim piemērojamo drošības līdzekli.

Drošībnieka advokāts aģentūrai LETA prognozēja, ka tiesa iesniegto pieteikumu varētu skatīt nākamnedēļ.

Tāpat Paleps norādīja, ka tuvāko nedēļu laikā Gulbja aizstāvība plāno vērsties tiesā saistībā ar drošībnieka iespējamo goda un cieņas aizskaršanu. Apsūdzību plānots virzīt krimināltiesiskā kārtā pret konkrētām fiziskām personām pēc piekritības, nevis pret kādu juridisku personu, piemēram, policiju kopumā.

LETA jau ziņoja: novembrī Gulbja aizstāvība atklāja, ka tiek gatavoti procesuālie dokumenti, lai vērstos tiesā pret policijas darbiniekiem, kas, pēc aizstāvības domām, ir veikuši drošībnieka nomelnošanu.

Iepriekš Gulbja drošības līdzeklis tika skatīts pērnā gada 22.novembrī, kad Rīgas apgabaltiesa nolēma atstāt spēkā drošībniekam piemēroto apcietinājumu.

Paleps toreiz stāstīja, ka apcietinājums Gulbim piemērots, jo, tiesas ieskatā, drošībnieks, esot brīvībā, varētu «veikt aktīvu pretdarbību kriminālprocesam».

LETA jau ziņoja, ka pēc raidījuma «Kas notiek Latvijā?» (KNL) rīcībā esošās informācijas Gulbja organismā pēc lēciena Daugavā no Salu tilta konstatētas triju ķīmisku vielu lietošanas pēdas, tai skaitā arī narkotiskā viela «ecstasy».

Narkotiku klātbūtni drošībnieka organismā Latvijas Televīzijas raidījumā «100.pants» apstiprināja arī iekšlietu ministrs Mareks Segliņs (TP).

Kā ziņots, Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Jurijs Stepanovs sācis kriminālvajāšanu pret Gulbi par uzkūdīšanu dot kukuli un par kukuļa piesavināšanos.

Gulbis apsūdzēts arī par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona, viltojis dokumentu un izmantojis to, iepriekš norādīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā aģentūra LETA uzzināja, ka aizdomās par Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas spridzināšanu aizturētais 1971.gadā dzimušais Gulbis ar kāda 1973.gadā dzimuša vīrieša starpniecību izkrāpis naudu no citām personām, lai tām it kā palīdzētu izvairīties no kriminālatbildības.

Policija ir paziņojusi, ka patlaban apcietinātais Gulbis, kurš pērn septembra beigās mīklainos apstākļos uz Salu tilta izkļuva no konvoja automašīnas un ielēca Daugavā, krāpnieciskās darbības sācis jau pusaudža gados, bijis notiesāts par dzīvokļu zādzībām un ir viltojis savas biogrāfijas datus - viņam nav pat vidējās izglītības un viņš pretēji paša un tuvinieku apgalvojumiem nekad nav dienējis padomju armijā.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks ģenerālis Dailis Lūks informēja, ka Gulbis par septiņu dzīvokļu apzagšanu 1987.gadā notiesāts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, taču īsi pēc tam Latvijā sākušies «juku laiki» un Gulbim izdevies pilnībā izvairīties no cietuma. Gulbja kartīte par viņa sodāmību ir pazudusi no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datubāzes, un tagad tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu apstākļus, kā tā varēja notikt.

Gulbis iepriekš apgalvojis, ka dienējis padomju armijā un bijis pat Afganistānā, taču tā nav taisnība, jo toreiz viņš pat nebija pilngadīgs. No arodskolas Gulbis savulaik izslēgts, bet atestātu par vidējās izglītības iegūšanu vēlāk nopircis, apgalvo policija.

Gulbja dzīvesbiedre Iveta Šteina aģentūrai LETA sacīja, ka viņa pilnībā noraida policijas izteikumus, ka Gulbis būtu afērists un melis: «Es tiem neticēšu līdz pēdējam brīdim.» Šteina sacīja, ka ir šokēta par to, «kā policija var izrīkoties šādā situācijā».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu