Vai prasīt vīriešiem zvaigznes no debesīm?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ziemeļindijā atrodas viens no skaistākajiem islāma kultūras arhitektūras pieminekļiem Tadžmahals, kas ir Lielās Mogulu impērijas XVII gadsimta valdnieka Džahāna mīļākās un mīļotās sievas Tadžmohulas mauzolejs.

Leģenda vēsta, ka abi esot iemīlējušies no pirmā acu skata 15 gadu vecumā. Savukārt likumīgā laulība tika slēgta pēc pieciem gadiem — Tadžmohula izprecināta impērijas troņprincim, bet Džahāns tai laikā vēl tikai gaidīja Lielo Mogulu imperatora kroni. Protams, pats princis tika pie daudzām jo daudzām sievām un mīļākajām saskaņā ar tā laika tradīcijām un savu stāvokli arī pirms šīm laulībām. Katram Austrumu valdniekam pienācās paprāvs sievu un mīļāko pulciņš, dēvēts par harēmu.

Ko pirms laulībām darīja Tadžmohula, vēsture klusē. Kaut gan tāpat skaidrs: ko tad citu, ja ne sargāja savu nevainību. Kā izpaudās nevainības sargāšana, es šoreiz nemēģināšu iztirzāt, bet gan pastāstīšu, ka pēc pirmās kāzu nakts Džahāns vairs negribēja ņemt pretī pārējās sievas, bet pavadīja laiku vien ar Tadžmohulu. Pieņemu, Lielās Mogulu impērijas laikā neprecētas meitenes savu nevainību sargāja citādi nekā, piemēram, tās pašas neprecētās Eiropā. Spriediet paši, kāpēc gan kroņprincis, kas gana daudz baudījis gultas priekus kopš dzimumbrieduma iestāšanās, iedegās kaislē pret kārtējo, lai gan 15 gadu vecumā iemīlēto sievu.

Laimīgais pāris kopā sadzīvoja 19 gadus un radīja 12 bērnus. Pēdējās dzemdībās Tadžmohula nomira. Džahāns aiz bēdām nezināja, kur likties, un savas sēras par mīļoto sievu izpauda arī tiem laikiem traki dārgā projektā — sniegbaltā marmora mauzolejā, ko papildus izdaiļoja dārzi un baseini, kuros vēl šo balto dienu atspoguļojas viņa radītais arhitektūras šedevrs, kas nu jau tiek dēvēts par vienu no pasaules brīnumiem.

Dārgās dāmas, nemaz nepūlieties šo stāstu atstāstīt saviem vīriem, mēģinot no viņiem izspiest solījumu līdzīgi apliecināt savas jūtas pret jums un pie reizes nonest zvaigznes no debesīm. Jo zinātnieki mūsdienās izpētīja, ka īstenībā Tadžmahals atspoguļo ne tikai dziļās imperatora sēras pēc mīļotās sievas. Šī celtne simbolizē musulmaņu paradīzi, kuru ar savu klātbūtni apgaismo Allāhs. Džahāns, to celdams (vārda tiešā nozīmē, jo viņš personīgi vadīja celtniecības darbus), centās apliecināt, ka viņš ir Allāham līdzīgs, jo var konkurēt ar Visuvarenā prasmi radīt skaisto uz šīs pasaules.

Un tagad es ķeršos pie šā stāsta morāles. Mīļās meitenes, ir pilnīgi bezjēdzīgi cerēt, ka vīrietis pilnībā koncentrēsies tikai uz jums vienīgajām. Tāpat kā Džahānam viņiem būs bijušas citas sievietes pirms jums, un tāpat kā Džahāns, izjūtot kaisli un mīlestību pret jums, viņš kāros pārspļaut Dievu (to es domāju pārnestā nozīmē, ja kāds nav sapratis) un koncentrēsies uz to.

Tas nav ne labi, ne slikti. Tā vienkārši ir! Tad iemācīsimies, mīļās meitenes, neveltīt tik daudz enerģijas vīrieša uzmanības saistīšanai un pieprasīšanai. Dzīvosim pašas savu dzīvi, bet neaizmirstot, ka sievišķā enerģija tik un tā vīrietim ir jāatdod. Vienkārši jāatdod, un tas sniegs daudz vairāk labuma nekā tirgošanās par pretī saņemamiem labumiem. Turklāt vīrietis pašpietiekamu sievieti, kas viņu netirda ar zvaigžņu un tadžmahalu pieprasīšanu, vērtē daudz augstāk. Cita starpā viņš palaikam atstiepj pa kādai zvaigznītei, lai apliecinātu, ka ir cienīgs būt blakus tik vērtīgai sievietei. Šķiet, Tadžmohula to pieprata.

Savukārt, pabeidzot stāstu par Džahānu, paudīšu: Lielo Mogulu valdnieks nomira no afrodiziaku (mūsdienu viagras) pārdozēšanas ieslodzījumā. Viņa paša dēls ieslodzīja papucīti cietoksnī ar visu viņa harēmu, lai nemaisās pa kājām. Dēlam negribējās gaidīt, kad tēvs nomirs pats savā nāvē.

Tāda ir dzīve, un tādi ir vīrieši!

Un tāds ir mans tosts, paceļot šampanieša glāzi, — laimīgu 2008. gadu!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu