Godmaņa pārstāvis: pasu viltošanā aizdomās turētās personas iekšlietu sistēmā vairs nestrādā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Drošības policijas izmeklēšanā esošais kriminālprocess par Latvijas pilsoņu pasu viltošanu un izmantošanu ir saistīts ar notikumiem, kas risinājušies pirms diviem gadiem, un patlaban neviena no aizdomās turētajām personām iekšlietu sistēmā vairs nestrādā, aģentūrai LETA teica Ministru prezidenta Ivara Godmaņa (LPP/LC) preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Viņš atzīmēja, ka šis kriminālprocess nav saistīts ar Latvijas kā Šengenas zonas dalībvalsts pasēm un nekādā veidā neapdraud jauno pasu izsniegšanu. «Tas, kāpēc tikai tagad sabiedrībā ir nonākusi informācija par šo kriminālprocesu, jājautā izmeklēšanas iestādēm,» teica Vaikulis. Viņš norādīja, ka jebkādus citus komentārus par šīs lietas virzību Ministru prezidents nesniegs.

Latvijā pases izsniedz Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu departaments (PMLP). Godmanis bija iekšlietu ministrs no 2006. gada novembra līdz pērnā gada decembrim, kad kļuva par premjeru.

Kā ziņots, Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa vakar informēja, ka Drošības policija veic izmeklēšanu kriminālprocesā par Latvijas pilsoņu pasu viltošanu un izmantošanu, kurā par aizdomās turētām atzītas deviņas personas, arī vairākas valsts amatpersonas. Pēc viņas teiktā, sabiedrība par šo kriminālprocesu tika informēta, ņemot vērā pēdējā laika pastiprināto atsevišķu plašsaziņas līdzekļu interesi par kriminālprocesu. Kā informēja Apse-Krūmiņa, izmeklēšanas laikā konstatēts, ka personas viltoja dokumentus, kas kalpo par pamatu pasu izsniegšanai, arī pirmsuzskaites veidlapas un Latvijas Republikas pilsoņa iesniegumus, kā dēļ tika izgatavotas un izsniegtas Latvijas Republikas pilsoņu pases personām, kurām uz to nebija likumīgas tiesības.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, iespējams, pases nelikumīgi varētu būt izsniegtas vairāk nekā 100 cilvēkiem. Iespējams, nelikumīgi izsniegto pasu īpašnieki ir NVS pilsoņi, pases varētu būt pārdotas arī atsevišķiem Krievijas pilsoņiem, kuri vēlāk iegādājušies nekustamos īpašumus Jūrmalā, liecina neoficiāla informācija. No lietas materiāliem izriet, ka par pasēm maksāta nauda.

Latvijas Neatkarīgās televīzijas ziņu raidījuma rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka īsta Šengenas zonas valsts pase melnajā tirgū varētu maksāt no 40 000 līdz 100 000 eiro (no 28 110 līdz 70 280 latiem). Līdz ar to šī varētu būt vērienīgākā kukuļošanas lieta Latvijā, ziņoja televīzijas raidījums.

Kriminālprocess klasificēts par noziedzīgiem nodarījumiem pēc Krimināllikuma 275. panta 2. daļas, 318. panta 2. daļas, 320. panta 2. daļas, 322. panta 2. daļas, 323. panta 2. daļas, tas ir, par Latvijas Republikas pilsoņu pasu viltošanu un izmantošanu, kas izdarīts atkārtoti mantkārīgā nolūkā, kā arī kukuļņemšanu, starpniecību kukuļošanā, kukuļdošanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Kriminālprocesā par aizdomās turētām atzītas deviņas personas, starp kurām ir arī vairākas valsts amatpersonas. Patlaban divām personām piemērots drošības līdzeklis — apcietinājums. Pārējiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Sīkāka informācija izmeklēšanas interesēs netiek sniegta. Par izmeklēšanas gaitu un tās rezultātiem sabiedrība tiks informēta, solīja Drošības policijas pārstāve.

Patlaban kriminālprocesā tiek turpināta pirmstiesas izmeklēšana. Aģentūra LETA noskaidroja, ka PMLP sniedz atbalstu Drošības policijai lietas izmeklēšanā.

Visticamāk, saistībā ar šo kriminālprocesu no amata aizgājusi Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītāja Olita Magone, kas iepriekš ieņēma PMLP Iedzīvotāju reģistra departamenta direktora amatu. Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka Magone varētu būt viena no pasu viltošanas lietā iesaistītajām personām.

Īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Ina Gudele (ZZS) aģentūrai LETA apstiprināja, ka viņa ir saņēmusi Drošības policijas vēstuli par lietas izmeklēšanu, taču vēstules saturs ir konfidenciāls, tāpēc viņa atteicās par to sniegt sīkākus komentārus. Gudele pastāstīja, ka sekretariāta vadītāja Magone 2. janvārī uzrakstījusi iesniegumu ar lūgumu atbrīvot viņu no amata pienākumu pildīšanas pēc pašas vēlēšanās. Līdz ar to Magone no amata atbrīvota, un pašlaik par sekretariāta vadītāja pienākumu izpildītāju iecelts vadītāja vietnieks Viesturs Krievāns. Jauns sekretariāta vadītājs būs jāapstiprina valdībai.

Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka Magone 2007. gada sākumā sāka darbu Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītājas amatā. No 2003. līdz 2007. gada janvārim viņa bija Iekšlietu ministrijas PMLP Iedzīvotāju reģistra departamenta direktore.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu