Pilsētniekiem demonstrēs aitu cirpšanu un sivēnus aizgaldā (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Nedēļas nogalē «Spīķeros» gaidāmajā pasākumā «Lauki ienāk pilsētā» pilsētniekiem būs iespēja vērot gan aitu cirpšanu, gan sivēnus aizgaldā un citus lauku dzīves ikdienas atribūtus, informēja Lauksaimnieku sadarbības organizāciju padomes pārstāvji.

«Šis pasākums Rīgā būs ļoti interesants, taču arī vienlaikus liels pārbaudījums lopkopjiem, kas vedīs savus mājlopus uz galvaspilsētu. Esat redzējuši, kā cērp aitu, esat redzējuši cālīšus inkubatorā un sivēnus īstā aizgaldā? Atnāciet uz Krastmalu sestdien un varēsiet to redzēt. Ticam, ka rīdzinieki atbalstīs mūs ar savu klātbūtni un priecāsies par iespēju pabūt lauku vidē,» sacīja LOSP projektu vadītāja Sarmīte Babāne.

Viņa arī sacīja, ka LOSP gatavotajos stendos bērni un jaunieši varēs piedalīties spēlēs un pārbaudīt savas zināšanas par lauksaimniecības lomu un pielietojumu ikdienā, jo liela daļa pat nenojaušot, ka produkta izcelsme ir lauki, nevis veikala plaukts.

Kā ziņots, rīt, 14.septembrī no plkst.10 līdz 20 Krasta ielā no Dzelzceļa tilta līdz Spīķeru kvartālam notiks pasākums «Lauki ienāk pilsētā». Tajā iedalīsies vairāk nekā 1500 dalībnieku, kas interesentiem stāstīs par lauku dzīves ikdienu, demonstrēs modernāko tehniku, ļaus aplūkot mājlopus, nobaudīt lauku labumus, kā arī aicinās meklēt iespējas strādāt laukos. Tik vērienīga iepazīstināšana ar lauku vidi Latvijā tiek rīkota pirmo reizi, turklāt šis notikums būs galvaspilsētas Ražas svētku tradīcijas iedibināšana.

Kā iepriekš norādīja nodibinājuma «Fonds Latvijas lauksaimniecības attīstībai» valdes priekšsēdētājs Rihards Krastiņš, pasākums plānots pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, jo īpaši bērniem un jauniešiem, kuri ikdienā nesastopas ar lauku vidi.

«Vēlamies vairot lauksaimniecības atpazīstamību nodarbinātības un izglītības kontekstā. Tā kā patlaban Latvijas laukos akūti trūkst kvalificēta darbaspēka, svarīgi izglītot topošos speciālistus par lauksaimniecības profesiju priekšrocībām. Gribam skaidrot jauniešiem, ka lauku darbi šodien ir modernizēti un laukos var arī labi nopelnīt,» sacīja Krastiņš.

Savukārt zemkopības ministre Laimdota Straujuma norādīja, ka pasākumā tiks demonstrēta lauksaimniecības nozares attīstība.

«Daudzi pilsētnieki būs pārsteigti, kādā kvalitātē tiek izmantotas jaunākās tehnoloģijas un pielietotas unikālas zināšanas. Turklāt nozarei ir, ar ko lepoties, - 36% no Latvijas eksporta veido lauksaimniecības un mežrūpniecības produkcija, un pērn pirmo reizi pārtikas produktu eksports pārsniedza importu,» sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Lai iepazītos ar visu zemkopju, zvejnieku, mežsaimnieku, dārzkopju, lopkopju, biškopju un bioloģisko saimnieku piedāvājumu, apmeklētājiem būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs. Pasākumā būs iespēja vērot govju parādi, iepazīties ar modernāko tehniku, degustēt dažādus lauku labumus un piedalīties tradicionālo gardumu gatavošanā.

Līdzīgi pasākumi šā gada vasarā jau notikuši Liepājā, Daugavpilī, Valmierā un Jelgavā, savukārt pasākums Rīgā plānots kā projekta kulminācija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu