Nelikumīgi izdotās pases centās atklāt dziļā slepenībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tiekoties ar Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputātiem, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieks Vilnis Jēkabsons pastāstīja, ka nelikumīgi izdotās pases tika atklātas dziļā slepenībā, par šīm darbībām zinājušas tikai četras personas.

Kopš 2005.gada oktobra esot pārbaudītas 125 «aizdomīgas» personas no Iedzīvotāju reģistra un atklāts, ka 79 no tām ir saņēmušas Latvijas pilsoņa pasi ar izdomātu identitāti. Pārbaude tiekot turpināta. Jau esot atklātas vēl astoņas nelikumīgi izsniegtas pases un tiekot vākti dokumenti vēl par 20 personām, kuras acīmredzot esot blēdījušās.

Aizdomās par nelikumīgu pasu izsniegšanu ar izdomātu identitāti tiekot turētas divas PMLP amatpersonas un seši šīs iestādes darbinieki, deputātiem pastāstīja Jēkabsons.

Rosināt Latvijas pilsonības atņemšanu viņiem tiesas ceļā, pēc Jēkabsona teiktā, nebija nepieciešams, tāpēc nelikumīgi izdotās Latvijas pases ievadītas nederīgo ceļošanas dokumentu reģistrā Šengenas informācijas sistēmā, kurā ir ievadīti aptuveni 700 000 nederīgu ceļošanas dokumentu. Robežsargi Šengenas zonā tagad ceļotājiem pases nepārbauda, martā tās vairs neliks uzrādīt arī lidostās. Jēkabsons pieļāva, ka ne vienmēr amatpersonas ielūkojas Šengenas informācijas sistēmā, jo godīgs ceļotājs to var traktēt kā savu cilvēktiesību pārkāpumu.

Patlaban lietā aizdomās turamā statuss piemērots 19 personām, tai skaitā divām nu jau bijušajām Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) amatpersonām un sešiem darbiniekiem, kā arī 11 privātpersonām, tai skaitā pasu ieguvējiem un starpniekiem. No minētajām privātpersonām divas atrodas apcietinājumā.

Patlaban PMLP tiek veikts audits, lai precīzi noskaidrotu nelikumīgi izsniegto dokumentu skaitu. Līdz šim par 79 personām saņemti dokumenti, kas apliecina, ka pases izsniegtas nelikumīgi.

No minētajiem 79 pasu saņēmējiem 28 personu identitāte izmeklēšanas gaitā ir noskaidrota, pārējās tiek identificētas.

Deputāti pauda izbrīnu, kā šo 79 nelikumīgo pasu saņēmēju vārdi un personas kodi nonāca TV 3 raidījuma «Nekā personīga» žurnālistu rokās, kas tos publiskoja. Jēkabsons atbildēja, ka šie izmeklēšanas dati nav klasificēti kā slepeni, tie ir PMLP, Valsts policijas, Drošības policijas, Robežsardzes un komercbanku rīcībā. Jēkabsons arī nezināja teikt, vai publiskotajā sarakstā ir arī dati par drošības struktūru darbiniekiem, kuriem darba vajadzībām izsniegtas pases ar mainītu identitāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu