Knuts — psihopāts, kurš nekad nespēs pāroties

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Berlīnes zooloģiskais dārzs nespēj pieņemt visus apmeklētājus, kuri vēlas apskatīt Knutu — slaveno polārlāci, kurš kļuvis par zvaigzni un atnesis zoodārzam milzu peļņu.

Knuts ir pieradis pie apmeklētājiem un staigā viņu priekšā brīvi kā aktieris, kamēr skatītāji aiz sajūsmas auro. Tas vairāk atgādina cirku, nevis zoodārzu. Tagad slavenais lācēns vairs nav balti pūkains kamoliņš, bet gan pelēks no netīrā baseina ūdens un dubļiem, paceļoties uz pakaļkājām tas jau pārsniedz cilvēka augumu. Gada vecumā Knuts svēra 120 kg.

Jau sen tika debatēts, ko šāda dzīve nodara dzīvniekam, tagad šīs runas ir vēl vairāk aktualizējušās, jo Nirnbergas zoodārzā ir piedzimusi lācene Floke, ko noteikti gaida Knuta liktenis.

Domas, protams, dalās. Daudzi uzskata, ka cilvēkam ir tiesības iejaukties, ja dzīvniekam draud briesmas, kā tas bijis abos šajos gadījumos — ja zoodārza darbinieki nebūtu iejaukušies, lācēnus viņu mātes nogalinātu.

Vācu zoologs Pēteris Arrass teic, ka Knuts ir no cilvēkiem atkarīgs psihopāts, kurš nekad nebūs spējīgs pāroties. Pie tā vainojama cilvēku attieksme — padarot Knutu par aktieri — naudas pelnītāju. Gan jau arī cilvēki piekrīt šim apgalvojumam, bet viņu sirds atmaigst, noskatoties video, kur mazs, pūkains kamoliņš žāvājas cilvēka rokās.

Jāatceras, ka 2400 plīša Knuti tika pārdoti četrās dienās, un tagad Holivudā grib uzņemt multfilmu par Knutu ar 3,5 miljonu lielu budžetu.

Vācijas vides ministrs Sigmārs Gabriels ir adoptējis Knutu, nosaucot to par visu izmirstošo zvēru simbolu. Polārlāčiem gan izmiršana nedraud, jo zināms, ka Aļaskā, kur mīt piektā daļa visu pasaules polārlāču (pasaulē to ir ap 25 tūkstošiem), to skaits ir vislielākais pēdējos 40 gados.

Knutu gaida vientuļa un nezināma nākotne. Vācijā tagad runā, ka Floke palīdzēs viņam dalīt vientulību, lielākā daļa zoologu uzskata, ka tā ir tikai fantāzija. Zoologs Arrass saka: «Knutam ar polārlāču mātīti nekas nesanāks, es jums to garantēju.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu