Debesīs atrodamas 13 ar Latviju saistītas mazās planētas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz šim debesīs ar Latviju saistīto mazo planētu sarakstā bija tieši desmit vārdu, taču šobrīd to ir 13, jo pagājušajā gadā trīs mazās planētas ieguva Latvijas vietu vēsturiskos nosaukumus - «Mitau», «Kurland» un «Duna», žurnālistus informēja Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) valdes priekšsēdētājs Māris Krastiņš.

Pirmais ar Latviju saistītais mazās planētas jeb asteroīdu nosaukums piešķirts 1934.gadā mazajai planētai, kas nodēvēta par Latviju.

Krastiņš informēja, ka mazās planētas, kuras nosauktas Latvijas vietu vēsturiskos nosaukumos, riņķo Saules sistēmā orbītās starp Marsu un Jupiteru.

«Mazo planētu izmēri diametrā var būt no dažiem desmitiem metru līdz pat vairākiem kilometriem. Šo trīs mazo planētu diametrs ir aptuveni desmit kilometri, un tās ir pietiekami spožas, lai varētu ieraudzīt pat ar amatiera teleskopu,» sacīja Krastiņš.

Ģ.Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja pārstāve Marija Kaupure atzina, ka Jelgava ilgi bijusi pazīstama ar tās seno nosaukumu «Mitau». «Tagad ikviens jelgavnieks var būt lepns par to, ka šādā veidā ir atdzīvināts senais Jelgavas nosaukums. Mazo zvaigžņu nodēvēšana par «Mitau» liecina tikai par to, ka Jelgavas senais nosaukums būs pazīstams ne tikai Eiropā, bet arī debesīs,» sacīja Kaupure.

Ar Latviju saistītos vārdus mazajām planētām ir devis ievērojamais beļģu astronoms, mazo planētu pētnieks Eriks Elsts, kurš pirms gada mazajai planētai Nr.16513 deva vārdu Vasks - par godu mūsdienu latviešu komponistam Pēterim Vaskam.

Elsts mazās planētas atklāja deviņdesmito gadu vidū Lasijas observatorijā Čīlē. Pēc atklāšanas mazajām planētām Mitau, Kurland un Duna tika piešķirti kodi attiecīgi 1991 PE6, 1993 UB7 un 1996 HM13 un tās ieguva kārtas numurus 24709, 24794 un 23617. Tomēr vairāk nekā desmit gadus šīs planētas bija bez sava vārda.

Saskaņā ar astronomijā iedibināto kārtību mazajai planētai vārdu var piedāvāt persona, kas to atklājusi vai izrēķinājusi tās orbītu, informēja Krastiņš.

«Ņemot vērā Elsta interesi par Latviju un konkrētu vēsturisku notikumu - astronoma Š.Oteroša pirms 250 gadiem veiktu ekspedīciju no Francijas caur Latviju uz Sibīriju novērot Venēras pāriešanu pāri Saules diskam -, beļģu astronoms izvirzīja priekšlikumu nosaukt trīs mazās planētas ar Latviju saistītos nosaukumos, un LAB šādai iecerei piekrita,» norādīja LAB valdes priekšsēdētājs.

Elsts veica pieteikumu Starptautiskajai Astronomijas savienībai (IAU), un pēc vairāku mēnešu izskatīšanas IAU nomenklatūras institūcijās jaunie nosaukumi tika apstiprināti.

Līdz šim ar Latviju saistīto mazo planētu sarakstā bija tieši desmit vārdu.

Viens no mazajām planētām dotajiem nosaukumiem ir vēsturiskais Daugavas nosaukums - «Duna», kas izmantots viduslaikos - minēts arī Livonijas Indriķa hronikā. 14.-17.gadsimtā latviešu valodā iesakņojās nosaukums «Daugava», bet citās valodās turpināja izmantot pirmatnējo nosaukumu.

Jelgavai oficiālais nosaukums «Mitau» bija vairāku gadsimtu garumā līdz Latvijas neatkarības pasludināšanai 1918.gadā. Savukārt «Kurland» ir bijis viens no plašāk sastopamajiem Kurzemes novada nosaukumiem virknē cittautu valodu no viduslaikiem līdz pat mūsdienām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu