Par Inčukalnā pazudušās Justīnes slepkavību — mūža ieslodzījums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Rīgas apgabaltiesā trešdien krimināllietā par Inčukalnā pazudušās 13 gadu vecās Justīnes Legzdiņas izvarošanu un noslepkavošanu apsūdzētajam piesprieda mūža ieslodzījumu.

Par šiem noziegumiem apsūdzētais 1964. gadā dzimušais un iepriekš vairākkārt sodītais Gundars Paipala savu vainu tiesai pilnībā atzina. Prokurore Ieva Paeglīte tiesai prasīja piespriest apsūdzētajam mūža ieslodzījumu.

Paipalam piemērota arī policijas kontrole uz trim gadiem un mantas konfiskācija, kā arī tiek atņemtas autovadītāja tiesības uz trim gadiem.

Tiesu psihiatriskajā ekspertīzē par pieskaitāmu atzītais Paipala apsūdzēts par izvarošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas, kā arī par mazgadīgās izvarošanu. Minētais pants paredz sodu — mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Tāpat apsūdzība uzrādīta par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu, ja šīs darbības veiktas ar nepilngadīgo un atkārtoti un to darījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi izvarošanu. Minētais pants paredz sodu — brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem.

Vīrietis tiek apsūdzēts arī par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavota persona, vainīgajam apzinoties, ka tā ir bezpalīdzības stāvoklī, un ja slepkavība saistīta ar izvarošanu. Šis likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Pēc prokurores Ievas Paeglītes iepriekš teiktā, apsūdzība uzrādīta arī par bēgšanu no aizturēto turēšanas vietas. Sods par šo nodarījumu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem.

Vīrietis tiek apsūdzēts par izvairīšanos no tiesas piespriestā soda izciešanas. Šajā gadījumā tas attiecas uz to, ka ar tiesas spriedumu apsūdzētajam bijušas atņemtas autovadītāja tiesības, taču viņš turpinājis pārvietoties ar auto. Saskaņā ar šo likuma pantu viņš var tikt sodīts ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 20 minimālajām mēnešalgām.

Šajā kriminālprocesā ir divas epizodes, kas saistītas ar dzimumnoziegumiem. Viena no tām ir par kādas 15 gadu vecas meitenes izvarošanu, kas notika, neilgi pirms pazuda un tika noslepkavota nepilngadīgā Legzdiņa. Paeglīte sacīja, ka apsūdzētais vainu šajā epizodē atzīst daļēji. Viņš atzīstot faktu, ka noticis dzimumakts ar šo pusaudzi, taču meitene esot tam piekritusi labprātīgi, neesot izrādījusi nekādu pretestību. Prokurore uzskata, ka viņš melo, jo meitene automašīnā esot izvarota četras reizes.

Savukārt epizodē par Legzdiņas izvarošanu un noslepkavošanu savu vainu noziegumā apsūdzētais atzīst pilnībā un tagad nožēlojot gan izdarīto, gan žēlojot pats sevi, jo atkal vairāki gadi vai pat viss mūžs būs jāpavada aiz restēm.

Meitene no savas dzīvesvietas Krimuldas pagasta Sunīšos izgāja pērnā gada 14. aprīlī aptuveni plkst. 9. Pusstundu vēlāk viņa bija tikusi līdz «Sēnītei» un šķērsojusi Rīgas–Siguldas šoseju. Visticamāk, viņa nolēmusi negaidīt autobusu un uz četrus kilometrus attālo Inčukalna mūzikas skolu doties kājām. Nav zināms, kur tieši apsūdzētais viņu varētu būt nolaupījis, bet, visticamāk, tas varēja notikt uz «Sēnītes»–Inčukalna ceļa.

Vīrietis meiteni ierāvis automašīnā, pēc tam izvarojis un nogalinājis. Lai slēptu nodarījumu, aizdomās turētais meitenes mirstīgās atliekas noslēpis turpat netālajā karjerā, liecina krimināllietas materiāli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu