Jaundžeikars: nākotnē SAB nevajag radīt ažiotāžu pirms izmeklēšanas pabeigšanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Saeimas Nacionālā drošības komisija kopumā ir apmierināta ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbu, trešdien pēc biroja apmeklējuma žurnālistus informēja komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC).

Jaundžeikars norādīja, ka nākotnē jādomā, kā neveidot ažiotāžu, kā tas bijis gadījumā ar Krievijas spiega izraidīšanu no Latvijas, bet vispirms izskatīt un izmeklēt lietu un tikai tad par to informēt presi.

Politiķis arī norādīja, ka birojam vajadzētu nākotnē koordinēt informācijas apmaiņu.
«SAB strādā atbilstoši tā mērķim. Lai arī ir lietas, kur veicies ne tik labi, bet ir arī daudzas pozitīvas iniciatīvas,» norādīja deputāts.

Vizīte SAB bijusi plānota jau iepriekš un deputāti iepazinušies ar biroja darbu, kā arī ar neseno «spiegošanas skandālu».

Jaundžeikars žurnālistiem atteicās izpaust, vai par spiegošanu ir ierosināts kriminālprocess, un paziņoja, ka informācija ir klasificēta un komentārus viņš nevar sniegt.

Politiķis uzsvēra, ka šīsdienas deputātu vizītes mērķis SAB nav bijis vērtēt biroja vadītāja Jāņa Kažociņa atbilstību amatam. Šā gada maijā beidzas Kažociņa pilnvaru termiņš.
SAB preses sekretāra pienākumu izpildītāja Iveta Maura aģentūrai LETA apliecināja, ka Nacionālā drošības komisija šodien izbraukuma sēdē iepazinās ar SAB darbu. Sēdes laikā SAB vadība deputātus detalizēti iepazīstināja ar biroja 2007.gada darba rezultātiem, īpaši akcentējot iegūto informāciju un esošo situāciju pretizlūkošanas virzienā. Sēdes laikā biroja vadība sniedza atbildes uz visiem Nacionālās drošības komisijas locekļus interesējošiem jautājumiem.

Kā ziņots, kāds SAB pretizlūkošanas vadošs darbinieks intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» norādījis, ka saistībā ar spiegošanu, iespējams, tiks pieņemti lēmumi par atsevišķām Latvijas valsts amatpersonām.

«Nedomāju, ka pēdējo gadu laikā divu Krievijas diplomātu pieķeršana spiegošanā un izraidīšana ir mūsu darbības vienīgais kritērijs. Piemēram, pēdējo četru gadu laikā mēs esam būtiski samazinājuši vienu no Krievijas pārstāvētā dienesta rezidentūrām Latvijā. Izraidīšana ir pats galējais paņēmiens,» laikrakstam saka SAB pārstāvis, piebilstot, ka saistībā ar izraidītā Krievijas diplomāta Aleksandra Rogožina lietu turpinās izmeklēšana un «iespējams, tiks pieņemti lēmumi par atsevišķām Latvijas valsts amatpersonām».

Iepriekš SAB preses sekretāra pienākumu izpildītāja Iveta Maura skaidroja, ka intervijas mērķis bija «detalizēti izskaidrot sabiedrībai pretizlūkošanas jēgu un saturu, informēt par citu, Latvijas valstij nedraudzīgu specdienestu darbības formām un brīdināt par sadarbības ar citu valstu izlūkdienestiem sekām».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu