Cukurfabrikas drupās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Gan Latvijas vecākā – 1926. gadā dibinātā – Jelgavas cukurfabrika, gan Liepājas fabrika šobrīd dzīvo savas pēdējās dienas – pēc lēmuma par cukurfabriku pilnīgu restrukturizāciju fabriku teritorijās pašlaik saimnieko demontāžas tehnika.

Patlaban no Jelgavas cukurfabrikas pāri palikušas lielākoties drupas. Atlaista arī lielākā daļa fabrikas darbinieku.

Jelgavas cukurfabrikas 69 ēku 40 hektāru platībā demontāžu plānots pabeigt triju gadu laikā, par ko fabrika saņems kompensāciju par restrukturizāciju – vairāk nekā 17 miljonus latu.

Uzņēmuma vadība norādījusi – tā kā saražotā cukura fasēšana pabeigta pērnā gada decembrī, vēl aptuveni trīs mēnešus viņu produkcija veikalos būs pieejama. Taču jau 2009. gada oktobrī veikalu plauktos, iespējams, atkal parādīsies cukura paciņas ar uzrakstu «Jelgavas cukurs». Diemžēl tām nebūs nekā kopīga ar jelgavnieku ražoto. Vienkārši dāņu uzņēmums «Danisco Sugar» ir ieguvis tiesības izmantot senākās Latvijas cukurfabrikas zīmolu. Aiz tā turpmāk slēpsies ES valstīs, nevis pašu mājās ražots cukurs.

Jelgavas cukurfabrikā strādāja 302 darbinieki. Nu to palicis vien 84. Taču arī palikušos strādniekus jau šomēnes plānots atbrīvot. Nodarbinātības valsts aģentūras Jelgavas nodaļā norāda – pateicoties strādnieku pakāpeniskai, nevis masveida atlaišanai, sociālā spriedze pilsētā nav pieaugusi. No pērnā gada aprīļa atlaisti 217 cilvēki, no kuriem 144 reģistrējušies kā bezdarbnieki. Zināms, ka no šā skaita darbā iekārtojušies 26. Taču arī pārējie neesot palikuši uz ielas.

Māris Narvils, Nodarbinātības valsts aģentūras Jelgavas nodaļas vadītājs: «Liela daļa Jelgavas cukurfabrikas darbinieku bija augsti kvalificēti speciālisti. Brīdī, kad sākās restrukturizācija, viņus «pārķēra» citi uzņēmēji. Interese par šiem speciālistiem privātajā sektorā bija ļoti liela.»

Aģentūrā norāda – fabrikas strādnieki sekmīgi izmantojot arī piedāvātās pārkvalificēšanās iespējas. Loku metinātājs, autovadītājs, informācijas ievadīšanas speciālists, apdares darbu strādnieks – tās ir profesijas, kuras apguvuši bijušie cukurfabrikas darbinieki.

Jelgavas cukurfabrikas teritorijā kopumā atradās 69 ēkas. Šobrīd tās nojauc un teritoriju sakopj. Diemžē l tuvāk aplūkot, kas notiek aiz žoga, neizdevās, jo cukurfabrikas direktors Jānis Blumbergs kategoriski atteicās ielaist fabrikas teritorijā. Turklāt neoficiāla informācija liecina, ka tiem, kas vēlas iemūžināt vēsturiskās nojaukšanas faktu, teju nākoties šķirties no saviem fotoaparātiem. Arī par restrukturizācijas gaitu direktors neko daudz nevēlējās stāstīt. Telefonsaruna ar «Latvijas Avīzi» bija strupa.

J. Blumbergs: «Demontāžas un teritorijas sakopšanas darbi rit pēc plāna. Pašlaik nav nekā interesanta, ko stāstīt. Arī fotografēt nav ko – domājat, cilvēkiem patiktu to nojaukšanu redzēt? Līdz 1. maijam būsim pabeiguši darbu pirmo kārtu, tad arī, ja ļoti gribēsiet, varēšu ko pastāstīt!»

Demontāžas darbi pašlaik notiek arī Liepājas cukurfabrikā. Divarpus gadu laikā tur plānots nojaukt ēkas 32 hektāru platībā. Liepājnieki šogad gan vēl turpina fasēt pērn saražoto cukuru. Un vēl aptuveni piecus mēnešus šogad varēs iegādāties Liepājā ražoto cukuru. No 227 strādniekiem fabrikā šobrīd strādā vēl 98. Pārējie stājušies bezdarbnieku uzskaitē. Jāpiebilst, ka abu fabriku darbinieki kompensācijās varētu saņemt vidēji 5000 latu katrs.

Jau pērn pārorientēties uz citu ražošanas veidu nācās 383 Latvijas cukurbiešu audzētājiem (2006. gada dati), taču par šīm nepatīkamajām piespiedu pārmaiņām viņiem no ES Restrukturizācijas fonda piešķirti 6,8 miljoni latu.

Par cukura nozares likvidēšanu Latvijai kopumā tiek piešķirti vairāk nekā 34 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu