Parastākie meli, ko vīrieši stāsta sievietēm

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Atis Ieviņš

Patiesība — tas ir apgalvojums vai noliegums priekšmeta atbilstībai pašam priekšmetam. Meli — tas ir apgalvojums vai noliegums attiecībā uz priekšmetu, kas neatbilst pašam priekšmetam.

Parastākie meli, ko vīrieši stāsta sievietēm:

Es neesmu piedzēries.

Šos melus viegli atklāt, it īpaši, ja tie izklausās kā Esm nesmhm piedzhrmhs. Nevienam nav nekāda iemesla apgalvot, ka viņš nav piedzēries, izņemot gadījumus, kad viņš ir piedzēries.

Man nekādā ziņā nav bijis seksa ar šo sievieti.

Vīrietis, kurš ir krāpis, melos pāri saprāta robežām, jo viņš neko nepanāks, ja teiks patiesību.

Sekss ar manu bijušo bija draņķīgs.

Sekss ir viena no vīrieša dzīves pastāvīgajām vērtībām — tas vienmēr ir labs neatkarīgi no tā, kur un kad. Ja vīrietis stāsta, ka sekss ar bijušo ir bijis draņķīgs, viņš pavisam noteikti melo. Ja viņš jums teic, ka sekss ar bijušo ir bijis labāks nekā ar jums, viņš atkal melo, varbūt — lai sadusmotu jūs. Viņam tas vienmēr ir vienāds — labs.

Mēs esam tikai draugi.

Vīrietis skaidro, ka viņi vienkārši visu mūžu ir draugos un viņam nav nekādas intereses par šo sievieti. Bet viņš tur šo sievieti pa gabalu no jums un neļauj jums tikties ar viņu. Citās variācijās tas skan tā: viņa ir lesbiete; viņai vienkārši vajadzīgs draugs; viņai tikai vajag kādu, ar ko parunāties; viņai ir grūts laiks, un es vienkārši gribu palīdzēt; viņa ir slima un grib, lai viņu apciemoju; viņai pret mani nav nekādu jūtu — viņa tikai ir apmulsusi. Tāpēc viņa nevēlas, lai tu atrastos šeit, kad te ir viņa.

Patiesības un Melu definīcija

Tātad patiesība  ir apgalvojums vai noliegums priekšmeta atbilstībai pašam priekšmetam, bet meli ir apgalvojums vai noliegums attiecībā uz priekšmetu, kas neatbilst pašam priekšmetam.

Ja jau tā būtu, tad iznāk, ka nav atšķirības starp patiesības un melu ideju. Atšķirība būs vienīgi spriešanas veidā. Bet, ja tā, mēs varam uzdot jautājumu — kādu priekšrocību cilvēkam sagādā Patiesība un kādus zaudējumus nes maldīšanās, tas ir, Meli? Un vēl — kā lai cilvēks zina, ka viņa izpratne vai ideja par priekšmetu vairāk atbilst šim priekšmetam nekā cita cilvēka izpratne vai ideja? Un, galu galā, kā tas var būt, ka viens cilvēks alojas, bet cits ne?

Tas nozīmē, ka Patiesība ļauj pazīt pati sevi un vienlaikus ļauj pazīt Melus, bet Melus nekad nevar atpazīt vai pierādīt caur Meliem. Tāpēc cilvēks, iepazinis Patiesību, var nešaubīties, ka ir to iemantojis. No otras puses, dzīvodams Melos jeb maldīdamies, cilvēks var domāt, ka dzīvo Patiesībā, tāpat kā guļošs cilvēks var domāt, ka ir nomodā, bet, nomodā būdams, cilvēks nekad nedomās, ka ir iemidzis.

(Šis definīcijas ņemtas no Baruha Spinozas «Traktāta par izpratnes reformu».)


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu