Kā izvairīties no dzeltenās kaites

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau ziņojām, ka Sabiedrības veselības aģentūra atzinusi: Latvijā uzliesmojusi dzeltenā kaite jeb A hepatīts.

Pēdējo gadu laikā Latvijā saslimstība ar A hepatītu tika reģistrēta saistībā ar ievestiem gadījumiem, tomēr kopš 2007. gada novembra vērojama arī šīs infekcijas slimības vietējā izplatība.

No pagājušā gada novembra līdz šim brīdim A hepatīta saslimstības pacēlumā reģistrēti 36 saslimšanas gadījumi Rīgā un Rīgas rajonā, arī grupveida saslimšanas gadījumi (pieci un vairāk cilvēki) — Rīgas Angļu ģimnāzijā, kā arī tuvu esošās daudzdzīvokļu mājās Rīgas rajonā.

A hepatīts ir lipīga infekcijas slimība, kas galvenokārt izplatās, cilvēkiem cieši kontaktējoties un neievērojot personīgo higiēnu.

Inficēties iespējams:

  • No slima cilvēka sadzīves kontaktu ceļā — ar sadzīves priekšmetu, ūdens un pārtikas starpniecību.
  • Lietojot uzturā produktus, kas nav nomazgāti un pietiekami termiski apstrādāti, vai ar nekvalitatīvu dzeramo ūdeni.

Profilakses pasākumi

Ikdienas higiēna — roku mazgāšana pēc tualetes apmeklējuma, pirms ēdiena sagatavošanas un pasniegšanas, ka arī pirms ēšanas.

Uzturā lietojiet tikai drošas izcelsmes ūdeni, ja nav informācijas par ūdens kvalitāti, pirms lietošanas to nepieciešams novārīt.

Lai izsargātos no A hepatīta, ir iespējams vakcinēties.

A hepatīta simptomi ir slikta dūša, nogurums, apetītes zudums, drudzis, sāpes labajā paribē, tumšs urīns, dažas dienas pēc saslimšanas āda un acu baltumi kļūst dzelteni (dzelte). Pirmsdzeltes periods ilgst 7–11 dienas, dzeltes periods — līdz divām nedēļām.

Parādoties šiem simptomiem, nekavējoties sazinieties ar ģimenes ārstu.

SVA atgādina, ka ar A hepatītu nevar inficēties no dzīvniekiem vai cilvēka, kas šķauda, klepo, — A hepatīta galvenais izplatības ceļš ir fekāli orālais. A hepatīta pārslimošana neatstāj smagas sekas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu