Skip to footer
Šodienas redaktors:
Eva Gaigalniece
Iesūti ziņu!

Latvieši - auksto biešu zupu ēdāji (1)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovasar veiktajā aptaujā atklājies, ka pārliecinošu uzvaru Latvijas iedzīvotāju iemīļotāko vasaras zupu konkurencē svin aukstā biešu zupa - to kā gardāko norādījuši 60% respondentu. Godpilno otro vietu vasaras zupu topā ieņem aukstā zemeņu zupa, par kuru nobalsojuši 15% aptaujāto. Savukārt trešā iecienītākā Latvijas iedzīvotāju zupa gada karstākajos mēnešos ir aukstā skābeņu zupa, kuru iecienījuši desmitā daļa aptaujas dalībnieku.

Arī gandrīz desmitdaļa (8%) Latvijas iedzīvotāju kā vasaras iemīļotāko zupu ir norādījuši auksto balto (kefīra vai paniņu) zupu. Retāk minēta aukstā gurķu zupa un gaspačo jeb spāņu stila aukstā tomātu zupa.

Tas, ka vasaras karstumā visbiežāk iedzīvotāji izvēlējušies tieši auksto biešu zupu, atspoguļojas arī zupas pagatavošanai nepieciešamo pārtikas produktu pārdošanas datos. Galveno sastāvdaļu – marinētās bietes – veikalu pircēji šovasar iegādājušies par 12% vairāk nekā pērn, bet īpaši karstajās dienās pieprasījums pēc šā produkta pieaudzis pat par 45%. Savukārt šā gada siltajos mēnešos kefīrs iegādāts par 19%, bet olas - par 14% vairāk nekā iepriekšējā vasarā.

Dažādi zaļumi un garšaugi ir neatņemama sastāvdaļa ne tikai vasarīgām maltītēm, bet arī dažādām zupām, tostarp aukstajām zupām. Zaļos lociņus un dilles šovasar pircēji iegādājušies par 16% vairāk nekā pērn.

Aukstās zupas iecienītas ne tikai pie mums Latvijā, bet arī citur pasaulē. Ceļojot vai apmeklējot dažādu tautu restorānus, daudzi no mums ir iepazinušies ar spāņu iecienīto tomātu gaspačo, Krievijā populāro okrošku, kuru gatavo uz kvasa vai kefīra bāzes, svaigo jogurta zupu Turcijā vai bulgāru zupu «Tarator», kas tiek gatavota uz jogurta bāzes ar valriekstiem, ķiplokiem un svaigiem gurķiem. Visas šīs aukstās zupas vieno vienkāršas sastāvdaļas, viegla, ātra pagatavošana un atveldzējums ēdājam karstā dienā.

*Aptauja veikta lielveikalos «Maxima».

Komentāri (1)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu