/nginx/o/2018/07/16/9814146t1h454a.jpg)
Vecrīgā pie Pulvertorņa jau nepilnu gadu darbojas «Shot café» (shot — angļu val. — «šāviens» un arī malks alkohola). Tur no degvīna glāzītēm var nobaudīt ap simts dažādu minikokteilīšu jeb šotiņu. Daži kokteiļi tiek pasniegti īstās ledus glāzītēs. Šoreiz piedāvājam pašiem pagatavot un «iešaut» ugunīgo firmas šotiņu, kādu kafejnīcā gatavo bārmenis RIMANTS IRŽIKEVIČS, kā arī trīs pamatēdienus pēc vecākā pavāra ENDIJA IVANOVA receptēm.
***
Gulašzupa
Sastāvdaļas: liellopu gaļa, burkāni, paprika, kartupeļi, cukini, konservēti tomāti savā sulā, tomātu pasta, Vorčesteras mērce, tobasko, ķiploks.
Kā pagatavot? Gaļu sagriež kubiņos, apkaisa ar garšvielām, apcep brūnu un, mazliet pielejot ūdeni, pasautē. Uz pannas gabaliņos apcep burkānus, kartupeļus, cukini un ķiploka daiviņas. Šos dārzeņus un tomātus savā sulā pievieno gaļai un vāra zupu. Tomātu pastu apcep uz pannas un pievieno zupai, lai krāsa būtu sarkanāka un konsistence — tumīgāka. Beigās pievieno Vorčesteras mērci, tobasko mērci, sāli un piparus.
***
Vistas fileja ar ceptām mango šķēlītēm
Sastāvdaļas: vistas fileja, kinza, laima sula, nogatavojies mango, kokosa piens, sāls, pipari, čili, kokosa skaidiņas.
Kā pagatavot? Vistas fileju sadala un 15 minūtes marinē svaigā laima sulā ar kinzas lapiņām un koriandra graudiem. Vistas filejas gabaliņus sviestā apcep brūnus.
Mērci gatavo, kokosa pienam pielejot saldo krējumu, pēc tam nedaudz pievieno svaiga čili gabaliņus, kokosa skaidiņas, sāli un piparus.
***
Cepts lasis un spinātu rullīši
Sastāvdaļas: lasis, apelsīnu sula, burkāni, sparģeļi, spināti, citrons, sāls, pipari.
Kā pagatavot? Laša fileju 20 minūtes tur apelsīnu sulā, tad cep uz pannas no visām četrām pusēm. Sālsūdenī novāra burkānus un sparģeļus. Atsevišķā katlā novāra rīsus un ietin ar karstu ūdeni noplaucētās spinātu lapās. Pagatavo kaperu mērci — kaperus pasautē vīnā, pēc tam tiem pievienojot saldo krējumu, sāli un piparus. Sastāvdaļas kārto uz šķīvja un dekorē ar apceptu citrona šķēlīti.
***
«Shot café» firmas šotiņš
Sastāvdaļas: zemeņu sīrups, citronu liķieris, meloņu liķieris, Rīgas melnais balzams, 73 grādus stiprs rums.
Kā pagatavot? Kā pirmo lej smagāko dzērienu, kas atradīsies glāzes apakšā. Šoreiz tas ir zemeņu sīrups. Lēnām un uzmanīgi, izmantojot bāra karoti, lej klāt nākamos dzērienus: citronu liķieri, meloņu liķieri, Rīgas melno balzamu. Virsū uzlej stiprāko dzērienu — rumu, kuru pirms pasniegšanas var aizdedzināt. Īpaši efektīgi tas izskatās tumsā.