/nginx/o/2018/07/16/9814935t1h4ebc.jpg)
Daudziem no mums ļoti garšo pankūkas, jo tās saistās ar bērnības atmiņām un māju sajūtu. Rīgā ir piecas kafejnīcas, kuras vieno nosaukums «Pasaka» un bagāts pankūku piedāvājums. Protams, te var paēst arī citus ēdienus, kas gatavoti kā mājās: zupas, salātus, desertus, ar rokām veidotus pelmeņus un vareņikus ar dažādu pildījumu. Tuvojoties krievu tautas tradicionālajai masļeņicai (nedēļa pirms gavēņa, šogad tā ir no 2. līdz 9. martam), pavāre TATJANA SIŅENKOVA iesaka receptes jau iecienītām pankūkām un arī daudzveidīgiem to pildījumiem.
***
Plānās pankūkas ar āboliem
Sastāvdaļas 24 vidēja lieluma pankūkām: 1 l piena, 3 olas, 60 g cukura, 6 g sāls, 600 g miltu, 160 g eļļas. Pildījumam: 1,2 kg ābolu, 50 g citrona sulas, 400 g cukura, 5 g kanēļa.
Kā gatavot? Mīklu gatavo tāpat kā visām plānajām pankūkām, taču pildījumā liek ābolus. Tos nomizo, izgriež serdes, sagriež gabaliņos un nedaudz apcep uz pannas sviestā. Ābolu gabaliņiem pēc tam pievieno citrona sulu, cukuru un kanēli. Sagatavoto pildījumu liek viducī pankūkai, ko saloka trijstūra vai četrstūra formā un pirms pasniegšanas no abām pusēm apcep.
Saldajam pildījumam var izmantot arī krēmu, kondensēto pienu, dažādus ievārījumus. Piedevās ļoti garšīgi ir skābie ievārījumi, piemēram, savārītas ērkšķogas ar upeņu lapām vai arī aprikozu džems.
***
Spinātu pankūkas ar garnelēm
Sastāvdaļas 24 vidēja lieluma pankūkām: 1 l piena, 3 olas, 60 g cukura, 6 g sāls, 600 g miltu, 160 g eļļas un 60 g saldētu spinātu. Pildījumam: 400 g vārītu rīsu, 200 g garneļu, 3 vārītas olas, 50 g diļļu, sāls.
Kā gatavot? Mīklu gatavo tāpat kā siera pankūkām, tikai pievieno sablenderētas spinātu lapas. Pildījumā liek garneles, kas sajauktas ar vārītiem rīsiem, sakapātām vārītām olām, zaļumiem un sāli. Pildījumi var būt visdažādākie: maltā gaļa, vārītas aknas ar saceptiem sīpoliem, sēnes, kāposti, vārīti kartupeļi u. tml.
***
Biezpiena plācenīši
Sastāvdaļas 60–64 plācenīšiem: 3 kg biezpiena, 350 g miltu, 150 g mannas putraimu, 540 g cukura, 4 olas, 15 g sāls, 350 g eļļas cepšanai, 250 g miltu panēšanai, naža gals vanilīna, citrona vai apelsīna miza.
Kā gatavot? Biezpienu samaļ gaļas mašīnā, tad pievieno olas, cukuru, sāli, mannas putraimus, miltus un pierīvē citrona (vai apelsīna) miziņu. Visu samaisa un veido plācenīšus, kurus panē miltos un cep zeltainus.
***
Siera pankūkas
Sastāvdaļas 24 vidēja lieluma pankūkām: 1 l piena, 3 olas, 60 g cukura, 6 g sāls, 600 g miltu, 160 g eļļas. Pildījumam: 950 g siera, 20 g ķiploku, 10 g diļļu, 3 vārītas olas.
Kā gatavot? Olas, cukuru un daļu eļļas sakuļ ar mikseri. Pievieno pienu, samaisa un pakāpeniski pieber miltus. Sakuļ ar mikseri, lai iegūtu viendabīgu masu. Lai mīklā nebūtu kunkuļu, to vēl izspiež caur sietu. Uz pannas sakarsētā eļļā lej kausu mīklas un apcep no abām pusēm. Pildījumā liek sarīvētu puscieto sieru, kam pievienotas sakapātas vārītas olas, sasmalcinātus ķiplokus un dilles. Pankūkas var salocīt vai arī sarullēt un tad no abām pusēm apcep.