Matu glābšana aukstajā sezonā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Kā rīkoties, ja ziemā elektrizējas mati, spurojas to gali un paliek blaugznaina galvas āda?

Iedomājoties par aukstumu, reizēm tādēļ vien mati var sacelties stāvus, un tas nav tālu no patiesības, jo vasarā tik paklausīgās cirtas aukstums spēj pārvērst līdz nepazīšanai. Tas tādēļ, ka aukstumā mati, tāpat kā āda, kļūst jutīgāki un sausāki. Pastiprinātu elektrizēšanos veicina sintētiskas galvassegas un virsdrēbes, kā arī bieža ķemmēšana. Tādēļ metāla un plastmasas ķemmes vietā der iegādāties no dabīga materiāla izgatavotās (visbiežāk — koka).

Lai tiktu vaļā no pārmērīgas statiskās elektrības, matos jāuztur optimāls mitruma daudzums. Tādēļ aukstajā laikā nav ieteicams lietot dažādus izsmidzināmos matu kopšanas līdzekļus, kuru sastāvā ir spirts, piemēram, matu laku un citus. Smalkiem matiem piemērotas mitrinošas putas, bet pārējiem — mitrinošs krēms, maskas. Arī speciālie līdzekļi ar antistatisku iedarbību vai matu balzami, kas nav jāizmazgā, var būt ar mitrinošu iedarbību.

Lai dienas gaitā aktivizētu šo līdzekļu iedarbību, matus var sabužināt ar viegli samitrinātām rokām. Taču matu mitrināšana nav tas pats, kas mitri mati.

Statiskās elektrības dēļ nevajadzētu pavisam atteikties no cepures, jo salst ne vien galvas āda, bet arī mati — aukstumā asinsvadi sašaurinās un matiem netiek tik daudz barības vielu, cik nepieciešams. Tādēļ tie ar laiku izkrīt.

Antistatiskos līdzekļus var lietot arī cepurei, džemperim un citiem apģērba gabaliem. Tos neitralizē arī daudzveidīgie sadzīves ķīmijas izstrādājumi. Tos pievieno ūdenim, drēbes pēc mazgāšanas skalojot.

Iespējams, uz pleciem sabirušās vai matos vēl aizķērušās baltās plēksnītes nemaz nav blaugznas. Tās var būt arī pārsausinātas galvas ādas zvīņas. Īstās blaugznas rodas, pastiprināti atdaloties virspusējām, pārragotajām šūnām galvas matainajā daļā. Pārsausinātās ādas daļiņas ir daudz mazākas nekā blaugznas un vairāk līdzinās nekvalitatīvam pūderim. Turklāt sausā galvas āda bieži niez un kņud.

Galvas ādu var mīkstināt mitrinošas matu maskas un barojoši kondicionieri. Galva nav jāmazgā bieži, turklāt vēlams nelietot pārāk karstu ūdeni. Piemērotākā gaisa temperatūra telpās ir līdz +22 grādiem. Ja iespējams, ieteicams telpās lietot gaisa mitrināšanas ierīci.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu