Kinoloģe: Suņi sakož bērnus. Cilvēki bieži paši vainīgi (1)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/grodt1987

Vairumā gadījumu, kad suņi sakoduši cilvēkus, paši cilvēki bijuši vainīgi. Kinoloģe un zooinženiere Ingrīda Cīrule portālam TVNET skaidroja, ka bieži vien cilvēki izraisa agresiju suņos ar savu rīcību - vicinās ar rokām, skaļi klaigā un cenšas aizbēgt. Tāpat ir daudz situāciju, kad cilvēki speciāli kaitina četrkājainos draugus.

Viņa minēja vairākus iemeslus, kādēļ suns var sakost cilvēku.

Pirmkārt, suns nav pietiekami vai pat vispār mācīts. Viņa uzsvēra, ka

suns jāsāk mācīt jau no pirmās dienas.

Apmācība nepieciešama jebkuram sunim - vai tas būtu dārgs šķirnes kucēns vai parasts sētas krancis.

Cīrules vērtējumā, suni var vest pastaigā pa pilsētu arī bez uzpurņa, taču tad mājdzīvniekam noteikti jābūt labi apmācītam un socializētam jau no mazotnes.

Ja suns visu mūžu turēts pie ķēdes vai sētā, tad, izlaists laukā, viņš var kļūt agresīvs jau no bailēm vien.

Kopumā Cīrule uzskata, ka

vairumu nelaimes gadījumu cilvēki izraisa paši ar savu uzvedību.

Neadekvāta uzvedība izpaužas kā pārlieku lielas un skaļi izrādītas bailes, roku vicināšana un bļaušana.

Suņus nedrīkst kaitināt!

Treškārt, daudz ir situāciju, kad bērni speciāli kaitina suņus. Pat vismierīgākais un lādzīgākais suns atceras, ka viņam iepriekš darīts pāri. Tādējādi - kad suns tiek vaļā no siksnas, viņš var censties kaitinātāju sakost.

Piemēram, puikas iet un velk koku gar žogu, aiz kuras mīt suns. Dažkārt zēni pat mēdz koku bāzt cauri žoga spraugām un bakstīt suni.

Jāmācās uzvesties arī vecākiem

Taču bieži vien ne tikai bērni, bet arī pieaugušie neprot uzvesties, nonākot kontaktā ar suni.

Lai raksturotu nepareizu vecāku rīcību, Cīrule pastāstīja piemēru: uz suņu izstādi bija atnākusi arī kāda jaunā māmiņa ar zīdainīti ratos. Piegājusi pie kāda suņa būra, viņa pat nevis pati bāza tajā savu roku, bet gan

mamma paņēma bērniņa roku un bāza to iekšā suņa būrī.

"Tās vispār ir šausmas!"

Kinoloģe uzskata, ka par uzvedību kopā ar suņiem jāizglītojas ne tikai bērniem, bet arī pašiem vecākiem. Jāsaprot, ka bez saimnieku atļaujas nedrīkst skarties klāt svešiem suņiem. "Ja saimnieks atļauj, var paglaudīt."

Kā vēl vienu iemeslu, kādēļ suņi var uzbrukt cilvēkiem, zooeksperte minēja ļaudis, kuri būtībā nevar ciest mājdzīvniekus, tostarp arī suņus. Arī šo cilvēku uzvedība var izraisīt suņu agresiju.

Ja ieraugāt aizdomīgu suni

Ja ieraugāt uz ielas "aizdomīgu" suni un jums ir bažas, ka suns varētu jums uzbrukt vai sakost, nekādā gadījumā nevajadzētu vicināties ar rokām un censties aizbēgt.

Cilvēkam ir divas kājas, sunim - četras. Viņš noteikti skries ātrāk par jums!

Nevajadzētu arī sākt skaļi kliegt.

Vislabākais būtu pagriezties ar seju pret sētu vai māju, bet ar muguru pret suni. Tad mierīgi jānogaida, kā suns rīkosies; visticamāk - aizies projām. Iespējams, viņš pienāks pie jums un apostīs, lai pārliecinātos, ka neradāt viņam briesmas.

Svešus suņus labāk nebarot!

Zooinženiere arī atgādināja, ka svešus suņus bez saimnieka atļaujas labāk nebarot. Protams, ir izņēmumi, kad, piemēram, redzat izbadējušos pazīstamu kaimiņu suni.

Nevajadzētu svešus suņus barot ar kauliem, kas palikuši pāri pēc jūsu ģimenes maltītēm.

Suns nav kaulēdājs kā hiēna. Viņš ir gaļēdājs.

Savukārt suņu saimniekiem vajadzētu uzmanīties no ļaundariem, kas speciāli indē suņus, lai noskatītos viņu ciešanās vai nodarītu kaitējumu īpašniekiem.

Tāpat jāuzmanās no sētnieku atstātām žurkām un citiem grauzējiem paredzētām indēm.

Kāda ir Tava pieredze ar svešiem suņiem un košanu? TVNET gaida viedokļus komentāru sadaļā!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu